Nieuws/Binnenland
1309074
Binnenland

Jurylid World Press niet naar Amsterdam uit angst voor decreet Trump

AMSTERDAM - Fotografe Eman Mohammed, een Palestijns-Amerikaans jurylid van de World Press Photo, komt niet naar Amsterdam omdat zij vanwege het inreisverbod voor mensen uit bepaalde moslimlanden vreest niet meer terug te kunnen keren naar haar woonplaats Washington.

Mohammed is bang dat ze haar kinderen niet meer zal zien omdat ze Palestijns is en daarom de Verenigde Staten niet meer in komt. Na overleg met haar advocaat heeft ze daarom besloten om niet naar Nederland af te reizen. Haar plaats zal worden ingenomen door fotografe Tanya Habjouqa.

„De schok kwam toen ik begreep dat de kans bestaat dat mijn kinderen me kunnen worden afgenomen door vreemden omdat hun Amerikaanse paspoorten niet overeen komen met die van mij. Ik heb geen familie in de VS en dus weet niemand waar ze terecht zullen komen”, schrijft ze op Facebook.

Directeur Lars Boering zegt de getalenteerde fotografe te zullen missen bij de jurering, maar laat weten haar besluit te steunen. Het besluit van Mohammed is niet in goede aarde gevallen bij juryvoorzitter Stuart Franklin. „Als we nu geen standpunt innemen tegen onrecht, waar eindigt dit dan?”

Hoewel de Palestijnse staat niet voorkomt op de lijst met verboden landen van Trump, wordt het land niet erkend door de VS.

Het inreisverbod heeft een wereldwijde vloedgolf van kritiek veroorzaakt. Op luchthaven JFK in New York werd er afgelopen weekeinde geprotesteerd tegen de maatregel die bezoekers uit onder meer ’terreurlanden’ Syrië, Irak en Iran de toegang tot de VS in de komende drie maanden voorlopig ontzegt. KLM moest om die reden onlangs zeven passagiers laten staan op Schiphol.

Lees hier meer over het inreisverbod.