Nieuws/Binnenland
1309078
Binnenland

Albert Heijn krijgt klacht over kratjesstadion

UTRECHT - Albert Heijn heeft zich met een bierreclame de woede van het Nederlands instituut voor Alcoholbeleid STAP op de hals gehaald. Een filiaal van de supermarktketen in Maarssen bouwde vorige week een voetbalstadion na met bierkratten van Amstel. STAP spreekt van een "onverantwoorde actie" en heeft een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Het instituut vindt het niet kunnen dat het gebruik van bier zo doelbewust en expliciet wordt geassocieerd met sportbeoefening. Flesjes en blikjes bier moesten in het nagemaakte stadion spelers voorstellen. Ook ergert STAP zich eraan dat kinderen en jongeren door de super zonder enige vorm van terughoudendheid met alcoholreclame zijn geconfronteerd.

In november stond er bij de ingang van de Albert Heijn in Maarssen al een toegangspoort van vijftig bierkratten van Heineken opgesteld. STAP diende ook over die krattenpoort een klacht in. De Reclame Code Commissie oordeelde echter dat die vorm van reclame niet in strijd was met de regels.

Reactie Albert Heijn

Albert Heijn zegt in een reactie ,,verantwoorde verkoop van alcoholhoudende dranken'' erg belangrijk te vinden. ,,Dit neemt niet weg dat Albert Heijn een supermarktketen is en reclame moet kunnen maken voor de producten die zij verkoopt''. De super benadrukt daarbij dat in de betreffende reclame-uiting op geen enkele wijze wordt aangestuurd op overmatige consumptie.