Nieuws/Binnenland
1309083
Binnenland

Zoogdieren op zwarte lijst geplaatst

Bizon mag niet als huisdier

Den Haag - Ruim 150 zoogdieren staan vanaf 1 juli op een zwarte lijst en mogen vanaf dat moment niet meer worden gehouden als huisdier. Dat heeft staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) bekendgemaakt. Voor sommige hondenbezitters is er nog geen duidelijkheid.

Over de lijst wordt al maanden gesproken met dierenclubs en deskundigen. Op de verboden huisdierenlijst staan exotische types als de bizon, de bruine beer en de grijze reuzenkangoeroe.

„Het houden van deze dieren wordt verboden omdat ze een gevaar kunnen vormen voor hun omgeving of omdat het welzijn van de dieren niet kan worden gegarandeerd”, aldus Van Dam.

Voor eigenaren van huisdieren die verboden worden komt een speciale regeling. Zij mogen het dier houden totdat het overlijdt. Fokken is wel verboden. Bovendien kunnen er onder strikte voorwaarden uitzonderingen worden gemaakt.

Er is ook een lijst gemaakt met ruim 120 huisdieren die wel zijn toegestaan. Naast honden en katten gaat het om minder alledaagse exemplaren zoals de Finlaysonklappereekhoorn en de Lesueurborstelstaartkangoeroerat.

Hondenbezitters krijgen later volledige duidelijkheid. De bewindsman maakt een voorbehoud voor ‘hoog-risicohonden’. Binnenkort komt er een belangrijk advies om bijtincidenten te voorkomen. De regels voor het bezit van sommige honden worden mogelijk later dit jaar aangescherpt.