Nieuws/Binnenland
1309110
Binnenland

De missies van onze helden

Onze helden zijn op verschillende locaties op de wereld actief.

Mali

Apachevlieger Rhino (Luchtmacht) en commando Paul (Landmacht) zijn beiden op missie in Mali.

In 2012 pleegde het Malinese leger een staatsgreep in het land als climax na jaren vechten tegen de noordelijke rebellie en het missen van steun vanuit de overheid. Verschillende (noord-)nationalistische en islamitische groeperingen, zoals de zwaar gevreesde Boko Haram, zijn er nog steeds actief. Daarnaast ligt Mali op een kruispunt van smokkelroutes voor drugs, wapens en illegale migratie. De opbrengsten van criminele activiteiten in de regio zijn een belangrijke financieringsbron van terrorisme. Om stabiliteit in het land te herstellen en de burgerbevolking te beschermen hebben de Verenigde Naties de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA) opgezet. Nederland levert sinds april 2014 een belangrijke bijdrage aan deze VN-missie. Het gaat om zo’n 290. Tijdens de opnames van de dagboeken van Rhino en Paul waren er eenheden van de commando’s actief. Deze zijn inmiddels gerouleerd met militairen van de luchtmobiele brigade. De helikopters (Apaches en Chinooks) vertrekken binnenkort allemaal uit Mali.

Lees meer over:

Somalië

Verkenner Adam (Landmacht) is op trainingsmissie in Somalië. In Somalië woedt al 30 jaar een erbarmelijke burgeroorlog. Dit is begonnen in 1986 toen revolutionaire groepen en tegenstanders van toenmalig president Siad Barre zich openlijk tegen zijn regering keerden. Deze politieke en sociale problemen in combinatie met armoede en slechte gezondheidsomstandigheden zorgen voor extreme instabiliteit in de regio van het land. Nederland levert sinds 2013 een bijdrage aan de missie EUTM en traint onder meer het leger van Somalië om sneller zelfvoorzienend te worden.

Lees meer over:

Tucson, Arizona (VS)

F16 vlieger Niki  leidt aspirant-vliegers op in Arizona. Anders dan in Nederland biedt de staat Arizona met zijn uitgestrekte woestijnlandschappen en onbewoonde vlaktes zeeën van ruimte om ongestoord te oefenen.Het is dus niet zo gek dat de opleiding hier wordt gegeven. In negen maanden tijd worden de aspirant-vliegers klaargestoomd om zelfstandig het vliegtoestel te besturen. Eenmaal terug in Nederland, duurt het nog zo’n 6-9 maanden voordat ze klaar zijn om uitgezonden te worden. In Tucson staan 10 Nederlandse  F-16's, speciaal voor de opleidingen tot vlieger, vlieginstructeur of voor tussentijdse opfristrainingen.

Lees meer over: