Nieuws/Buitenland
1309132
Buitenland

Berechting Bouterse voor Decembermoorden gaat door

PARAMARIBO - De krijgsraad in Suriname heeft maandag besloten dat het proces tegen president Desi Bouterse en andere verdachten voor hun rol in de Decembermoorden van 1982 wordt voortgezet. Rechter Cynthia Valstein-Montnor zei namens de krijgsraad in Paramaribo dat er geen beletselen zijn voor voortzetting van het proces.

De auditeur militair, de aanklager bij de krijgsraad, verzocht voorafgaande aan zijn requisitoir om een schorsing. Hij wil een planning maken om alle strafeisen tegen Bouterse en de meer dan twintig andere betrokkenen te kunnen voordragen.

De zaak draait om de moorden op vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse, gepleegd op 8 december 1982. Bouterse is hoofdverdachte in de rechtszaak, maar intussen ook de president van het land.

Het besluit van de krijgsraad is een streep door zijn rekening. Bouterse heeft steeds geprobeerd zijn berechting in het negen jaar lopende proces te dwarsbomen. Op 30 juni vorig jaar gebood Bouterse het Openbaar Ministerie uit hoofde van zijn functie van president het proces stop te zetten. Hij gebruikte hiervoor artikel 148 van de Grondwet. Dit artikel geeft hem als staatshoofd de ruimte zo'n opdracht te geven als de staatsveiligheid in gevaar is.

Bouterse moest deze noodsprong maken omdat de rechter in juni 2016 had besloten de omstreden amnestiewet niet van toepassing te verklaren op de Decembermoorden. Ook die amnestiewet, door het Surinaamse parlement aangenomen in 2012, had als doel het proces stop te zetten.

In haar motivering zei rechter Valstein-Montnor dat de krijgsraad in dit proces de leiding heeft en niet het Openbaar Ministerie, dat op basis van het gebod van Bouterse het proces wilde staken.

Volgens de krijgsraad bevindt het proces zich nog steeds in dezelfde fase als in 2012. Was de amnestiewet destijds niet ingevoerd, dan was het requisitoir al lang uitgesproken. Ook vorig jaar juni was de krijgsraad gereed om de strafeisen aan te horen, maar toen veroorzaakte het beroep op de staatsveiligheid oponthoud. Nu dat is afgewezen, kan de zaak verdergaan met het requisitoir.