Nieuws/Binnenland
1309163
Binnenland

Moskeeën doen deur op slot tijdens gebed

De Essalammoskee in Rotterdam.

De Essalammoskee in Rotterdam.

AMSTERDAM - Vier grote moskeeën in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht hebben besloten voorlopig de deuren te sluiten tijdens alle gezamenlijke gebedsmomenten. Dat moet voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen kunnen binnendringen.

De Essalammoskee in Rotterdam.

De Essalammoskee in Rotterdam.

De moskeeën doen dit, omdat ze zich ernstige zorgen maken over de veiligheid van de bezoekers na de bloedige aanslag op een moskee in het Canadese Quebec. Een woordvoerder spreekt van een rigoureuze maatregel, omdat de gebedshuizen juist altijd open willen staan voor iedereen. Gemiddeld komen er volgens hem steeds zo’n 150 tot 300 gelovigen naar de dagelijkse gebedsmomenten in elk van de grote moskeeën.

Het gaat om de As-Soennah Moskee in Den Haag, de Essalammoskee in Rotterdam, de Blauwe Moskee in Amsterdam en Moskee Omar Al Farouq in Utrecht. De moskeebesturen, die geschokt zijn door de aanslag in Quebec, hebben maandag spoedberaad gevoerd.

’Rigoureus’

„Genadeloze daden zoals in Quebec dragen bij aan de toenemende moslimhaat wereldwijd”, zeggen ze in een verklaring. „Wij voelen ons genoodzaakt om onze moskeeën in Nederland tijdens het gebed te sluiten. De moskee is een open gebouw dat eenieder op elk moment van de dag kan betreden en zijn/haar rust moet kunnen vinden. Wij betreuren het daarom ten zeerste dat wij deze rigoureuze veiligheidsmaatregel moeten nemen.”

De Blauwe Moskee hangt verder maandag camera’s op, liet de zegsman weten. Ook werden al eerder bij diverse gebedshuizen beveiligers ingezet.

Ook de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) sprak maandag al zijn bezorgdheid uit over de veiligheid van Nederlandse moskeeën.