Nieuws
1309201
Nieuws

Huren versus kopen blijft een uiterst lastige afweging

Voorkom klemzitten door koophuis

Amsterdam - De rente is zo laag, je bent gek als je geen huis koopt. Maar is dat wel zo? Wat is nou verstandiger, huren of kopen?

Dat hangt helemaal af van de situatie waarin je je bevindt, aldus de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en budgetvoorlichter Nibud. „Allereerst moet je weten of je een hypotheek kunt krijgen. Zo niet, dan zit je vast aan een huurhuis.”

Wie een hypotheek kan krijgen, kan natuurlijk een huis kopen. Maar past dat wel in de situatie waarin je je bevindt? Dat is de vraag die je jezelf moet stellen. „Wie bijvoorbeeld niet zeker is van zijn relatie, zijn baan of inkomen, kan beter gaan huren”, aldus de NVM.

Forse schuld

Want wie een huis koopt, neemt een enorme schuld op zich. „Je komt zo aan een bedrag van €200.000 tot €300.000. Dat brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Die schuld en die verantwoordelijkheden moet je wel kunnen dragen, nu en later. Want als je het niet kan betalen, zit je met een enorme schuld en moet je ergens anders gaan wonen. Met andere woorden: hoe ziet je nabije toekomst er uit?” zegt Gabriëlle Bettonville van het Nibud.

Wie wiebelige vooruitzichten heeft, is dus het beste af met een huurhuis: het zorgt voor de broodnodige flexibiliteit. Bovendien kan een huurhuis aanzienlijk in de kosten schelen: zo hoef je als huurder geen (groot) onderhoud aan de woning uit te voeren. Dat moet de eigenaar of verhuurder doen.

Flexibel

Verder kun je gaan en staan waar je wil: de huur is zo opgezegd. Je bent daarbij niet afhankelijk van de situatie op de woningmarkt. Daarbij dient wel de nuance te worden gemaakt dat het in sommige regio's voor mensen met een middeninkomen vrijwel onmogelijk is om een geschikte huurwoning te vinden.

Voor sociale huur komt die groep niet aanmerking omdat ze daarvoor te veel verdienen, terwijl de huren in de vrije sector weer zodanig hoog zijn dat ze dit vaak niet kunnen veroorloven. Voor een huurwoning in de vrije sector gelden geen huur-regulerende bepalingen en wordt ook geen huurtoeslag verstrekt.

Daarnaast is het zo dat je met een huurwoning bijna standaard jaarlijks een huurverhoging voor de kiezen krijgt.

Eigen vermogen

En je bouwt met een huurhuis geen eigen vermogen op, wat met het kopen van een eigen huis wel het geval is: wie een koopwoning heeft, bouwt vermogen op door zijn hypotheek af te lossen. Bovendien is het zo dat wanneer de rente niet verandert, de hypotheeklasten meestal stabiel zijn.

Dat klinkt goed, maar er zijn nog wel flink wat andere kosten waarmee een woningeigenaar rekening dient te houden: het onderhoud van het huis moet bijvoorbeeld worden betaald uit de eigen portemonnee. En er zijn extra verzekeringen en belastingen, zoals de opstalverzekering en heffingen van gemeente en waterschap.

Waardevast

Met andere woorden, zo zegt ook de Federatie Financieel Planners, weeg de voordelen en nadelen goed tegen elkaar af voordat u kiest voor huren of kopen: het hangt van veel meer af dan alleen de hypotheek die je kan afsluiten.

Nibud en NVM sluiten zich hierbij aan, hoewel de NVM nog wel een nuancering wil maken: „De rente staat op dit moment zo laag, dat het in sommige gevallen wel handig kan zijn om een huis te kopen, desnoods in een wat lager segment. Daarbij geldt wel de kanttekening dat het huis dat wordt gekocht, waardevast is of zelfs nog in waarde gaat stijgen. Anders zit je, als je je huis wilt verkopen, alsnog met een restschuld.”

Alles weten over een huis kopen? Volg ons webinar

Dit artikel is verschenen in het kader van de week van de hypotheek die DFT en RTL-Z samen houden van zaterdag 28 januari tot en met zaterdag 4 februari.