Nieuws
1309228
Nieuws

Sterke groei banen buitenlandse bedrijven

DEN HAAG - De komst van buitenlandse bedrijven naar Nederland of hun groei hier heeft afgelopen jaar weer meer banen opgeleverd. In 2016 konden door nieuwe buitenlandse investeringen ruim elfduizend mensen extra aan het werk. De jaren ervoor waren dat er respectievelijk ruim negenduizend en ruim zesduizend, heeft het ministerie van Economische Zaken maandag laten weten.

Vooral in distributiecentra van buitenlandse bedrijven was afgelopen jaar veel extra werk. Maar ook in de productie, op hoofdkantoren en in servicecentra kwamen er veel banen bij. Zo verspreidt de Britse witgoedwebshop AO World zijn waar voortaan vanuit Utrecht, bouwt Danone in Cuijk een nieuwe babyvoedingfabriek en opent softwarebedrijf Oracle in Amsterdam een servicecentrum.

Het grootste deel van de nieuwe banen is aan Amerikaanse bedrijven te danken. Daarna volgt Groot-Brittannië, waar veel bedrijven sinds het besluit uit de Europese Unie te stappen een verhuizing naar het vasteland overwegen. Het ministerie zet dit jaar extra mankracht in om hen voor Nederland te winnen.