Nieuws/Buitenland
1309443
Buitenland

Irakezen geweigerd voor vlucht naar New York

CAÏRO - UPDATE - Vijf Irakezen en een man uit Jemen zijn zaterdag door EgyptAir geweigerd voor een vlucht van Caïro naar New York. Daarmee geeft de vliegmaatschappij gehoor aan Trumps reisverbod naar de Verenigde Staten uit zeven islamitische landen. Dat melden bronnen op de luchthaven van Caïro.

De passagiers kwamen in Caïro aan via een transitvlucht en zouden doorreizen naar New York, maar werden teruggestuurd naar het land waar ze vandaan kwamen. Volgens de bronnen hadden de passagiers wel geldige visa voor de Verenigde Staten.

Waarschuwing

Qatar Airway heeft passagiers uit de zeven landen die naar de VS willen reizen zaterdag gewaarschuwd. Zij moeten, volgens de luchtvaartmaatschappij, een permanente Amerikaanse verblijfsvergunning (een zogenoemde greencard) hebben of een diplomatenvisum.

Reisverbod

The New York Times maakte zaterdag bekend dat er op de luchthaven van New York twee Irakezen werden vastgehouden die op basis van het reisverbod de aankomsthal van de luchthaven niet mochten verlaten. Volgens advocaten hebben de twee geldige visums voor de VS. Ze hebben de weigering direct aanhangig gemaakt bij een federale rechtbank in New York. Een van de twee werd niet veel later alsnog toegelaten.

Trump legde vrijdag in een decreet vast dat mensen uit Soedan, Libië, Somalië, Syrië, Iran, Irak en Jemen voorlopig geen toegang meer krijgen tot de VS. Verder laat hij de eerstvolgende vier maanden geen vluchtelingen meer toe in de VS. Voor christenen uit Syrië maakt hij een uitzondering, zei hij. Trump zei dat straks alleen vluchtelingen uit landen welkom zijn die ,,de Verenigde Staten steunen en van Amerikanen houden''.

De Amerikaans-Arabische antidiscriminatiecommissie liet vrijdagavond weten al ruim honderd klachten binnen te hebben over het decreet.