Nieuws/Binnenland
1310259
Binnenland

New York Times vergelijkt Rutte met Trump

NEW YORK - „Een strategie die zo uit de koker van president Donald Trump had kunnen komen.” Zo omschrijft The New York Times woensdag de open brief van premier Rutte die maandag in landelijke kranten verscheen.

In een grote advertentie die maandagochtend in veel landelijke kranten stond, opende Rutte de aanval op de hufterigheid. “Als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg”, aldus Rutte.

Met de brief waarin Rutte zijn ergernissen over Nederland aan de kaak stelde, probeert de premier volgens de Amerikaanse krant een weerwoord te geven in de verkiezingsstrijd met de PVV van Geert Wilders.

„Rutte probeert met de brief, die populistisch van toon is, duidelijk de ontevreden kiezers die op de PVV willen gaan stemmen aan zich te binden”, stelt de krant. „Meneer Rutte leidt zijn centrumrechtse partij sinds 2016. (...) Zijn partij krijgt flinke concurrentie van de PVV, wiens leider Geert Wilders bekend staat om zijn opruiende uitspraken over Marokkanen.”