Nieuws/Binnenland
1310406388
Binnenland

Wéér nieuw dagrecord coronabesmettingen: stijging van 1546

Een zorgmedewerker doet beschermende kleding aan.

Een zorgmedewerker doet beschermende kleding aan.

DEN HAAG - De afgelopen dag zijn er 1546 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is het hoogste aantal positieve tests op één dag. Het oude record heeft welgeteld één dag standgehouden. Dinsdag meldde het coronadashboard 1387 nieuw vastgestelde besmettingen. In de afgelopen zeven dagen is het aantal coronagevallen gestegen met ruim 8600.

Een zorgmedewerker doet beschermende kleding aan.

Een zorgmedewerker doet beschermende kleding aan.

De gemeente Amsterdam telde 239 nieuwe gevallen, iets minder dan de 246 van dinsdag. Dat was een record voor de hoofdstad. In Den Haag kwamen 117 besmettingen aan het licht en ook dat is iets minder dan dinsdag. Het aantal gemelde besmettingen in Rotterdam steeg juist van 100 naar 163. Dat is het hoogste aantal besmettingen op één dag voor de Maasstad.

Studentenstad Wageningen heeft naar verhouding de meeste gemelde besmettingen van heel Nederland. Daar werden in het afgelopen etmaal 16 nieuwe gevallen gemeld, wat neerkomt op meer dan 40 gevallen op elke 100.000 inwoners. In de Gelderse stad zijn verschillende studentenhuizen in quarantaine gegaan na opgelopen besmettingen in de introductieweek.

Het zijn nog altijd vooral jongeren die het coronavirus oplopen. Iets minder dan de helft is 20 tot 40 jaar oud. Zo’n 13 procent is 60 jaar of ouder. Dat ze positief testen, hoeft niet te betekenen dat ze kampen met klachten. Al is nog wel onduidelijk in hoeverre Covid-19 blijvende schade kan opleveren, bijvoorbeeld aan het hart.

Van eind maart tot half april waren ook veel besmettingen vastgesteld, maar toen werden veel minder mensen getest. Het werkelijke aantal besmettingen lag toen vermoedelijk aanzienlijk hoger.

Ziekenhuizen behandelen in totaal 245 patiënten vanwege het coronavirus, vijf meer dan op dinsdag. Dat is het hoogste aantal sinds eind juni. In ruim een week tijd is het aantal opgenomen patiënten met meer dan honderd gestegen.

Op de intensive cares liggen momenteel 54 coronapatiënten, eentje meer dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op verpleegafdelingen steeg van 187 naar 191.