Nieuws/Buitenland
1310661
Buitenland

Politie zoekt beeld live verkrachting

UPPSALA - De Zweedse politie is op zoek naar de beelden van de groepsverkrachting die live te zien was op Facebook. Die oproep deden de autoriteiten in het Zweedse Uppsala maandag in reactie op het schandaal.

De politie zegt over een deel van de beelden te beschikken, maar mogelijk is er nog meer. „We hebben nog niet al het materiaal veiliggesteld waarvan wordt gezegd dat het te zien was”, aldus hoofdrechercheur Magnus Berggren. De politie zou nog geen beelden hebben waarop de daadwerkelijke verkrachting te zien is, melden Zweedse media.

Verspreiding strafbaar

Zweden heeft het publiek gewaarschuwd beelden van een kennelijke groepsverkrachting niet te verspreiden, onder meer omdat dat strafbaar is.

De livestream werd volgens de Zweedse krant Aftonbladed door zo’n tweehonderd mensen bekeken. Zij dachten in eerste instantie dat het om een zieke grap ging, maar kwamen al gauw tot de ontdekking dat het om een echte verkrachting ging. Een van de kijkers sloeg alarm.

De politie viel kort na het telefoontje het appartement in Uppsala binnen. De verkrachting was toen al gestopt. De mannen, tussen de 18 en 24 jaar oud, zijn gearresteerd. De vrouw van 30 leek niet volledig bij bewustzijn. Prosecutors appeal for help to track down alleged rape video https://t.co/7m5WBXMbuT pic.twitter.com/wk431nBVLv— The Local Sweden (@TheLocalSweden) January 23, 2017