Nieuws/Binnenland
1310686
Binnenland

Zitting Volkert van der G. deels achter gesloten deuren

Van de G. vindt contact met reclassering onveilig

AMSTERDAM - UPDATE 12.30 uur - Volkert van der G. heeft geen vertrouwen in zijn contacten met de reclassering, heeft hij maandag aan de rechtbank in Amsterdam laten weten. „De enige hulp die ik van Reclassering Nederland heb gekregen, is hulp van de wal in de sloot”, aldus de moordenaar van Pim Fortuyn. „Het contact met reclassering en het Openbaar Ministerie ervaar ik als buitengewoon onveilig.”

Centraal bij de behandeling van de zaak staat de vraag of Van der G. weer terug de gevangenis in moet omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke vrijlating zou hebben geschonden. In de verplichte gesprekken bij de reclassering ziet het OM namelijk een patroon van tegenwerking. „Reclassering Nederland heeft mij beloofd dat de gesprekken veilig zijn en de rapportages nooit aan het OM geleverd zouden worden. Daarna werden er ineens opnames van de gesprekken gemaakt, die vervolgens naar het OM gingen”, aldus Van der G. in een door hem geschreven, tien kantjes lange verklaring.

Laten struikelen

Volkert van der G. zegt dat OM en reclassering hun best doen om hem te laten struikelen. Hij zegt dat hem werd beloofd dat die verslagen vertrouwelijk zouden blijven, en niet aan OM gegeven zouden worden. Nu dit wel is gebeurd, beschrijft hij het contact met de reclassering als „onveilig.” De stelling van het OM dat hij vragen niet wilde beantwoorden, noemt hij „ronduit leugenachtig.” Hij zegt dat de reclassering het opnemen van gesprekken niet wilde stoppen, en schriftelijke antwoorden niet accepteerde. Volkert van der G. leest voor uit een gesprek met reclassering, over gesteggel rond de getypte antwoorden. Hij was volkomen bereid om antwoorden te geven, zegt Van der G. „Als ze zouden stoppen met opnemen.”

Sinds medio 2015 begon nagenoeg elk gesprek bij de reclassering met een door Van der G. voorgelezen verklaring waarin hij aangaf geen nut te zien in het gesprek, werd maandag tijdens de zitting duidelijk. De gesprekken omschreef hij als ongemakkelijk. „Het voelde als politieverhoren waarin ik een spreekplicht had met mensen die erop uit zijn om mij te laten struikelen.”

Naast het beantwoorden van vragen, moest Van der G. ook inzicht geven in relevante informatie, merkt de rechter op. „Ik dacht, wat ze relevant vinden, dat vragen ze. Ga niet van mij verwachten dat ik hele verhalen vertel”, reageert Van der G die vanaf het begin het gevoel kreeg dat de reclassering niks genoeg vond. „Het was een bodemloze put.”

Gesloten deuren

De zaak tegen Volkert van der G. wordt maandag deels achter gesloten deuren behandeld. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. De advocaat van de moordenaar van politicus Pim Fortuyn had gevraagd de hele zaak achter gesloten deuren te behandelen, maar daar ging de rechtbank niet in mee. De gesprekken die Van der G. met de reclassering heeft gevoerd, worden besloten behandeld.

De advocaat van Van der G. gaf maandagochtend aan dat hij de zaak gedeeltelijk achter gesloten deuren wilde behandelen. Advocaat Willem Jebbink deed daartoe een verzoek in verband met de privacy van zijn client. Het Openbaar (OM) Ministerie wil in de Amsterdamse rechtbank gesprekken laten horen van de wijze waarop volgens het OM de moordenaar van Pim Fortuyn het resocialisatieproces na zijn vrijlating tegenwerkt. „Dat zijn heel gedetailleerde gesprekken, die in vertrouwen zijn gevoerd”, stelt Jebbink

De OvJ benadrukte het belang van openbaarheid van de rechtspraak. Dit is geen uitzonderlijke zaak, zegt hij. „Kijk wat er in normale strafzaken wordt besproken. Dat gaat heel ver, en gaat ook over privézaken.” Van der G. neemt geen uitzonderlijke positie in, vindt de OvJ.

Oponthoud

De rechtbank hield de zaak afgelopen dinsdag aan omdat Van der G. wegens een stroomstoring en een verstoorde treinenloop niet tijdig in Amsterdam zou hebben kunnen komen. Volgens de rechtbank is zijn aanwezigheid cruciaal bij de behandeling van het verzoek. Daarbij bleek zijn advocaat Willem Jebbink niet te zijn gemachtigd om namens Van der G. op te treden.

Voorwaardelijk vrij

Van der G. kreeg voor de moord op Fortuyn achttien jaar gevangenisstraf opgelegd. In mei 2014 kwam hij voorwaardelijk vrij. Daarmee is hij echter nog geen vrij man, stelt het OM. Zijn medewerking aan het reclasseringstoezicht zou „ontoereikend en niet-constructief” zijn.

In de verplichte gesprekken bij de reclassering ziet het OM een patroon van tegenwerking. Zo zou hij standaardantwoorden geven en discussies uitlokken.

Van der G. heeft vanaf het begin aangegeven dat hij het niet eens is met de voorwaarden die aan hem gesteld zijn bij zijn voorwaardelijke vrijheid. Maar, heeft hij naar eigen zeggen ook direct aangegeven, hij zal zich houden aan de voorwaarden. Van der G. heeft sinds zijn vrijlating in mei 2014 meerdere zaken aangespannen tegen die voorwaarden en ook enkele zaken gewonnen.

Onze rechtbankverslaggeefster Saskia Belleman doet live verslag via Twitter.