Nieuws/Binnenland
1310764
Binnenland

Uitvinding is antwoord op wens Schultz

Apparaatje zet mobiel in auto uit

Amsterdam - Een apparaatje ter grootte van een muntje van vijf cent moet ervoor gaan zorgen dat het smartphonegebruik achter het stuur aan banden wordt gelegd.

De ’SafeDrivePod’ is volgens de bedenkers het antwoord op de vraag van verkeersminister Schultz: zij wil het technisch onmogelijk maken om de smartphone te gebruiken achter het stuur. Ook voor fietsers zou het apparaatje te gebruiken zijn.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Transport en Logistiek Nederland (TLN) omarmen de uitvinding. Het piepkleine apparaatje wordt in de auto bevestigd en door middel van bluetooth met de telefoon verbonden. Na het installeren van de speciale app wordt het scherm geblokkeerd als de auto rijdt. Alleen binnenkomende oproepen kunnen, handsfree, worden opgenomen.

De app uitschakelen kan niet. Wel kan een hardnekkige auto-apper de bluetoothverbinding verbreken, waardoor de telefoon niet ’weet’ dat hij in de auto gebruikt wordt, en het gewoon doet. „Maar dan krijgt de beheerder van het wagenpark of de eigenaar van de auto daar een melding van”, vertelt bedenker Paul Hendriks. „Daarover kun je dan afspraken maken met je werknemers.”

Op deze manier zou het systeem vooral voor zakelijke rijders ’waterdicht’ zijn.

Het aantal ongelukken op de Nederlandse wegen stijgt weer, evenals het aantal verkeersdoden. Exacte cijfers over hoeveel daarvan het gevolg waren van gebruik van de smartphone zijn er niet, maar over het algemeen wordt aangenomen dat er een verband is. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid denkt dat het gaat om tien tot honderd extra verkeersdoden per jaar. Minister Schultz (Infrastructuur en Milieu) deed daarom een oproep om het gebruik van smartphones achter het stuur onmogelijk te maken.

Ook voor particulieren zou de SafeDrivePod kunnen werken, vertelt Hendriks. „Als de kinderen de auto willen lenen, kunnen ouders via hetzelfde principe zo’n apparaatje installeren.” Een gevaar voor de privacy is er niet, vindt Hendriks. „De beheerder ziet niet waar iemand rijdt, alleen dát iemand rijdt. Ook zien ze niet waar je normaal gesproken mee bezig bent op de smartphone: het scherm is gewoon geblokkeerd. Alleen als het systeem omzeild wordt, gaan er alarmbellen af.”