Nieuws/Binnenland
1310923846
Binnenland

Na 46 jaar eindelijk duidelijkheid?

Politie zoekt nog één keer naar vermiste vrienden

LIESSEL - „Ik ga even weg en als ik terugkom heb ik meer geld dan jij”, was het laatste dat Piet Hölskens (21) zei tegen zijn broer Jan, na een avondje stappen 46 jaar geleden. Sindsdien ontbreekt van hem en zijn vriend Hans Martens (20) elk spoor.

Volgende week gaat de politie in een meer bij Liessel zoeken naar de vermiste Brabanders. Het is de ultieme poging om duidelijkheid te krijgen over het lot van de jongemannen, die al in 1974 van de aardbodem verdwenen. Strafrechtelijk valt er niets meer te halen, de zaak is inmiddels verjaard.

Het tweetal ging op de bewuste zaterdagavond 16 maart samen op stap en eindigde in café De Zanzibar in Deurne. Om drie uur ’s nachts liepen ze naar buiten en sindsdien ontbreekt elk spoor. Toen de twee stratenmakers de volgende ochtend niet aan het ontbijt verschenen, ze woonden nog thuis, werd alarm geslagen. Er werd intensief gezocht, maar ook de rode Fiat Coupé van Piet werd nooit meer teruggevonden. In de loop der jaren werd volop gespeculeerd. Zo zouden beide mannen zich bij het Franse vreemdelingenlegioen hebben aangesloten, maar dat bleek onzin.

Archiefbeeld van een eerdere zoektocht in 2018 ophet water van de Brink in Liessel (Brabant).

Archiefbeeld van een eerdere zoektocht in 2018 ophet water van de Brink in Liessel (Brabant).

Geheime relatie

Bij gebrek aan aanknopingspunten belandde het dossier bij de politie in het archief. Tot 2012. In dat jaar meldde zich een getuige bij de politie, die een aannemelijk verhaal vertelde. Hans bleek een geheime relatie te hebben met een vrouw, die getrouwd was met een andere stratenmaker. Die zou de mannen in de val hebben gelokt en hen hebben vermoord. Ze zouden in Duitsland zijn begraven en de rode Fiat zou zijn gedumpt in het meer bij Liessel. De politie deed niets met de nieuwe feiten, want hoewel moord tegenwoordig niet meer verjaart, geldt dat met terugwerkende kracht slechts tot 1988. Rechercheurs spraken uiteindelijk nog wel met de man die als dader werd aangewezen, maar die ontkent elke betrokkenheid. Daarmee houdt het voor de politie op dat moment weer op.

’Ouders gestorven van verdriet’

Ondanks alle vergeefse pogingen hebben de families van Hans en Piet de zaak nooit kunnen laten rusten. „Mijn ouders zijn gestorven van verdriet. Ik heb ze vaak huilend aangetroffen aan tafel. Mijn moeder stond ook voor het raam te kijken of hij er niet toch aankwam. Bij het graf heb ik gezegd: ’je krijgt je kind toch nog terug’”, zei broer Jan Hölskens eerder.

Concrete informatie

In 2015 werd een privédetective ingeschakeld, die zei te hebben ontdekt dat de twee vrienden werden vermoord. De informatie was zo concreet dat de politie twee jaar geleden het meer bij Liessel met een sonarboot afspeurde. Daarbij werd op twee plaatsen iets van metaal gevonden, mogelijk de vermiste auto. Na twee jaar gedoe over de kosten van een verdere zoektocht gaan duikers volgende week het water in om zand weg te zuigen om zo te zien wat er ligt. Wordt de Fiat gevonden, dan bevestigt dat het verhaal van de getuige en het onderzoek van de privédetective en lijken de twee mannen daadwerkelijk te zijn vermoord. „Ik ben hier de afgelopen jaren dag en nacht mee bezig geweest. En nu kan het zomaar zijn, dat we eindelijk antwoorden krijgen”, zegt broer Jan Hölskens.