Nieuws
1310968
Nieuws

'Banken wapenen zich tegen eurocrisis'

ING wapent zich met andere grote banken tegen een mogelijk uiteenvallen van de eurozone. De banken beperken hun kredietverstrekking om reserves te vergroten en tegenslagen bij de komende verkiezingen voor te zijn.

Dat meldt de Financial Times zaterdag op basis van gesprekken met bankiers bijeen op het World Economic Forum in Davos.

De bankentop kijkt angstvallig naar de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Italië. Zij wegen de risico's van de opkomst van partijen als de PVV en Front National, die tegen de Europese samenwerking in de Unie in de huidige vorm zijn.

Stresstests

Tegen de Financial Times zegt topman Ralph Hamers van ING Group in de eurozonelanden het aantal uitstaande kredieten en deposito's af te wegen tegen wat de bank nodig heeft volgens stresstests. De stresstest worden gehouden voor in ieder geval de drie landen waar verkiezingen komen.

De test moet de weerbaarheid van banken weergeven voor het geval een van de lidstaten besluit uit de Europese Unie te treden.

De drie landen zouden daarmee het pad van het Verenigd Koninkrijk volgen. Dat heeft grote consequenties voor de economie van die landen, is de overtuiging in Davos waar politici en de economische top bijeen zijn.

Hamers vreest de 'imbalance' die de euro en de nieuwe munt, zoals de gulden, zal kunnen veroorzaken. Het Britse pond verloor sinds de bekendmaking van de Brexit 18% waarde tegen de dollar en 12% waarde tegen de euro.

Uit balans

Het scenario bij een overwinning van de populisten maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat alle bezittingen in de Italiaanse markt in lira worden genoteerd, terwijl de schulden en andere verplichtingen in euro's worden vastgelegd. Dat zorgt voor de 'imbalance'. Het gunstige effect van de euro vermindert dan snel.

Nadat de Brexit bankiers had verrast, gevolgd door de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president vorig jaar, proberen veel aanwezigen in Davos de schok van een volgende gebeurtenis voor te zijn en het effect ervan te dempen, aldus de Financial Times.

Exits gewogen

Die krant meldt ook dat topfunctionarissen van grote banken hun blootstelling tegenover een exit hebben aangescherpt, nadat de Griekse kredietcrisis in 2012 los barstte toen het land zijn schulden niet meer kon terugbetalen.

De Brexit zou volgens de banken de opmaat kunnen zijn naar meer scheuringen binnen de Europese Unie zodra landen waar de populisten groter worden dit jaar een referendum over het EU-lidmaatschap kunnen organiseren.

JPMorgan-topman Jamie Dimon stelde tegen Bloomberg dat als Frankrijk Marie Le Pen van Front National als president krijgt, en andere landen die trend volgen, ,,de eurozone mogelijk niet zal overleven".