Nieuws/Buitenland
1311158
Buitenland

Auto rijdt in op voetgangers in Melbourne

MELBOURNE - UPDATE 14.50 uur - Vier mensen, onder wie een kind van 10 jaar oud, zijn in de Australische stad Melbourne omgekomen toen een automobilist bewust inreed op voetgangers. Zeker twintig mensen raakten gewond. Volgens de politie is er geen sprake van een terroristische aanslag en heeft de dader psychische problemen. Ook was hij onder invloed van drugs.

Twee andere doden zijn een man en een vrouw van rond de 30 jaar oud, melden Australische media. De identiteit van de vierde dode is nog niet bekendgemaakt. Nog eens 15 mensen raakten gewond. Vijf van hen zijn in kritieke toestand. Onder hen zijn vier kinderen van 3 maanden, 2, 9 en 12 jaar oud. De 26-jarige dader is aangehouden.

’Overal was paniek’

De Limburgse tennisster Demi Schuurs, die meedoet aan de Australian Open, was getuige van het drama. ,,Ik ging met vriendinnen de stad in. We liepen rustig over straat en opeens hoorde ik geweerschoten. Ik zag dat mensen begonnen te rennen. Iedereen was in paniek”, zegt Schuurs tegen de Limburgse omroep L1.

Ze vluchtte een gebouw in. Pas toen de man was gearresteerd, mocht ze naar buiten. „Overal was paniek. Toen we naar buiten kwamen, realiseerde ik me pas wat ik had gezien. Ik durfde niet meer te kijken. Het was echt verschrikkelijk.”

Op een foto is een aangereden kinderwagen te zien. Politiecommissaris Christine Nixon was snel ter plaatse en hielp de moeder van het kind. „Ze bleef vragen ’waar is mijn baby’,” vertelt ze tegen ABC 774.

Op beelden is te zien dat de dader, James Gargasoulas, vlak voor het incident roekeloos rondjes rijdt op een kruising in de binnenstad. Daarna reed hij het voetpad op om bewust voorbijgangers te raken. Dat was rond 13.30 uur, Australische tijd.

De politie wist de auto te stoppen en loste schoten voordat tien agenten de dader uit zijn auto trokken.

Drugsproblemen

In het verleden zijn er al vaker gewelddadige incidenten geweest met de man, die drugsproblemen heeft. De man was afgelopen weekeinde op borgtocht vrijgelaten na te zijn aangehouden wegens onder meer geweldpleging en autodiefstal.

Hij zou donderdagavond nog zijn broer hebben neergestoken. Daarna sloeg hij in de auto op de vlucht voor de politie. Agenten staakten de achtervolging omdat hij te roekeloos reed.

Delen van de stad, waar momenteel de Australian Open wordt gehouden, zijn afgezet. Het tennistoernooi ondervond geen hinder van alle commotie.