Nieuws/Buitenland
1311280
Buitenland

Obama bedankt Amerikaanse volk in afscheidsbrief

’Jullie maakten mij een beter mens’

WASHINGTON - Barack Obama heeft in zijn laatste uurtjes van het presidentschap met een openhartige afscheidsbrief het Amerikaanse volk bedankt voor zijn veerkracht, goedheid en hoop. „Jullie maakten van mij een betere president en een beter mens.”

In de brief, die volgens de Amerikaanse traditie wordt achtergelaten in het Oval Office voor de nieuwe president, schrijft Obama het een ’eer te vinden’ de 44ste president van de VS te zijn geweest. „Ik wil jullie voor de laatste keer bedanken. Alles wat ik heb geleerd tijdens mijn ambtstermijn, heb ik van jullie geleerd. Jullie maakten van mij een betere president, jullie maakten van mij een beter mens.”

„Acht jaar lang toonden jullie goedheid, veerkracht en hoop, en daar haalde ik mijn kracht uit. Ik heb gezien hoe jullie voor elkaar gezorgd hebben tijdens de grootste economische crisis die we ooit hebben meegemaakt.”

Obama toont zich hoopvol over de toekomst. Hij moedigt ’zijn’ burgers aan te blijven geloven in een democratie. „Ik zie een mooie toekomst voor ons liggen. Ieder van ons - het maakt niet uit tot wie je behoort - moet zich voor dit alles blijven inzetten. Niet alleen wanneer er verkiezingen zijn, maar altijd. Ik zal steeds bij jullie zijn en ik zal jullie volgen bij elke stap die gezet wordt.”

„Wanneer de vooruitgang langzaam lijkt te gaan, onthou dan: Amerika is niet het project van één persoon. Het meest krachtige woord van onze samenleving is ’wij’. Wij, de mensen. Wij zullen overwinnen. Yes, we can.”