Nieuws/Buitenland
1311285
Buitenland

Militaire interventie in Gambia stilgelegd

BANJUL - De militaire interventie van West-Afrikaanse landen in Gambia is tijdelijk stilgelegd. Volgens een functionaris van landenbond Ecowas krijgt diplomatie nog ’een laatste kans’. De Gambiaanse leider Yahya Jammeh krijgt tot vrijdagmiddag de tijd om vrijwillig op te stappen.

Mocht Jammeh toch blijven zitten, dan wordt operatie ’Herstel de Democratie’ hervat. De militaire interventie begon donderdag nadat de winnaar van de Gambiaanse presidentsverkiezingen, Adama Barrow, de ambtseed aflegde in buurland Senegal.

Omdat Jammeh weigerde plaats te maken voor zijn opvolger, trok een regionale troepenmacht van Ecowas Gambia binnen om Barrow in het zadel te helpen. Bij de operatie zijn volgens de Ecowas-functionaris zo’n 7000 manschappen betrokken.

Het is volgens de bron uitgesloten dat Jammeh bij een eventueel vrijwillig vertrek in Gambia blijft. Hij zou eerst naar Guinee moeten reizen, om vervolgens te kiezen waar hij in ballingschap gaat.

De Verenigde Staten lieten eerder weten de militaire interventie te steunen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is het belangrijk om de situatie in Gambia te stabiliseren.

Honderden aanhangers van Barrow gingen donderdagavond alvast feestend de straat op in de Gambiaanse hoofdstad Banjul. „De dictator kan vertrekken”, jubelde een dertigjarige apotheker onder luid gejuich van omstanders. Ook reden automobilisten claxonnerend rond.

Duizenden van hun landgenoten besloten eerder al het militaire ingrijpen van buurlanden niet af te wachten. De Senegalese regering schat dat al zeker 30.000 mensen de grens zijn overgestoken. Sommige vluchtelingen sleepten daarbij matrassen, stoelen en andere meubels mee.