Nieuws
1311388
Nieuws

Eneco neemt belang in Duits LichtBlick

Het Rotterdamse energiebedrijf Eneco neemt een belang van 50% belang in de Duitse duurzame energieverkoper LichtBlick. Dat maakten beide partijen donderdag in Hamburg bekend. Financiële details zijn niet naar buiten gebracht.

Volgens Eneco-ceo Jeroen de Haas vormen de twee bedrijven ‘een sterkte kracht op de Europese energiemarkt met substantiële investeringscapaciteiten, gecombineerde ervaring in belangrijke energiemarkten en een grote klantenbasis’.

LichtBlick levert energie aan zo’n 650.000 klanten in heel Duitsland en boekte in 2015 een bedrijfsresultaat van €36,2 miljoen op een omzet van €669,2 miljoen. De nettowinst bedroeg €16,8 miljoen. Eneco heeft meer dan 2 miljoen klanten in Nederland en België in hetzelfde jaar een omzet van €4,3 miljard en €208 miljoen winst.

De deelname in LichtBlick past in de ambitie van Eneco om de komende jaren flink te groeien. Dat wil het bedrijf onder andere in het buitenland doen, waar het behalve energieklanten ook nieuwe markten zoekt voor zijn slimme thermostaat Toon en aanverwante diensten.

Die groei kan voortkomen uit deelnames en overnames van energieverkopers en hun klanten, maar ook door middel van investeringen in opwekcapaciteit met partners, zoals het windmolenpark dat Eneco samen met Shell, Van Oord en Mitsubishi gaat aanleggen voor de kust van Zeeland. Na jarenlang procederen bleek vorig jaar dat het bedrijf zijn stroom- en gasleidingenbedrijf Stedin moet afstoten van het kabinet.

LichtBlick is naar eigen zeggen in Duitsland de grootste speler die zich exclusief toelegt op de verkoop van groene energie, die vooral uit waterkrachtcentrales komt. Eigen centrales, windmolens of zonneparken bezit het bedrijf niet. LichtBlick is ook de energieleverancier achter de stroom- en gascontracten die fans van de voetbalclubs FC St. Pauli en Borussia Dordmund bij hun clubs kunnen afsluiten.

LichtBlick noemt zichzelf een energie- en it-bedrijf vanwege de nadruk die het bedrijf legt op technologie-oplossingen. Zo ontwikkelde het een technologie die het  de ‘Schwarmdirigent’ noemt, waarmee klanten zelf opgewekte energie van bijvoorbeeld zonnepanelen slim kunnen verdelen over het stroomnet, warmtepompen, thuisbatterijen als de Tesla Powerwall en de accu van een elektrische auto. Eneco en LichtBlick gaan samen onderzoeken of ook de slimme thermostaat Toon aan dit systeem valt te hangen.

Ook Eneco werkt aan initiatieven die lijken op LichtBlicks Schwarmdirigent, zoals systemen die het opslaan in en het weer afgeven van energie uit autobatterijen met slimme it-systemen coördineren. De verwachting is dat dit in de toekomst nodig zal zijn om het lichtnet stabiel te houden als steeds meer energie buiten traditionele energiecentrales zal worden opgewekt door zonnepanelen, windmolens en kleine centrales bij bedrijven. De pieken en dalen in deze grillige stroomvoorziening die dit oplevert zou kunnen opgevangen kunnen worden door batterijen, accu’s van elektrische auto’s en warmteopslag te laten bijspringen.