Nieuws/Nieuws

Hogere boete ov-kaart ex-student kan niet

ANP

DEN HAAG - De hogere boete voor ex-studenten die hun ov-studentenkaart niet op tijd inleveren is voorlopig van de baan. De Tweede Kamer stemde vorige maand voor een verdubbeling van de boete naar 150 euro per halve maand, maar minister Jet Bussemaker (Onderwijs) laat donderdag weten dat het plan onuitvoerbaar is.

ANP

D66 bedong vorige maand dat de hogere boete niet zou gelden voor studenten die hun kaart niet opzeggen maar ook niet gebruiken, maar hier zit volgens het ministerie nou net de knel, legt een woordvoerder uit. Omwille van de privacy kan de DUO, de dienst die over de ov-studentenkaarten gaat, geen reisgegevens inzien. Het is daardoor niet mogelijk vast te stellen wie er wel en niet oneigenlijk gebruik maakt van de kaart na afronding van de studie.

CDA en VVD pleitten al langer voor een hogere boete. De Kamer zou het liefst zien dat de ov-studentenkaart automatisch afloopt als een student er geen recht meer op heeft, maar volgens Bussemaker is dat niet mogelijk.

Studentenorganisaties zijn blij met het besluit. „Het is van de zotte om de boete de verdubbelen terwijl de informatievoorziening niet eens deugt. Het is dan ook een goede zaak dat studenten niet nog harder gestraft gaan worden dan nu al het geval is”, zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Lees meer over