Nieuws/Binnenland
1311662
Binnenland

Hof neemt Kamerlid in bescherming

Amsterdam - UPDATE 15.46 uur - De voormalig voorzitter van de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties, Kamerlid Roland van Vliet, hoeft woensdagmiddag bij het gerechtshof geen nadere vragen te beantwoorden over het verhoor van Hubert Möllenkamp door de commissie. Hij ontkomt daarmee aan een gijzeling.

Volgens de raadsheren van het gerechtshof is het niet aan de getuige Van Vliet om antwoord te geven op vragen over de informatie die het al dan niet zou hebben ontvangen van het Openbaar Ministerie. „Het ligt nu op de weg van het Openbaar Ministerie om deze vragen te beantwoorden”, aldus de voorzitter van het hof.

’Maserati’-man Möllenkamp werd eind 2015 veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf wegens omkoping door zakenrelaties, het plegen van meineed en gerommel met extreem dure auto’s in zijn functie als bestuursvoorzitter van de woningcorporatie Rochdale. Hij ging daartegen samen met het OM in hoger beroep. Dat beroep dient deze week bij het gerechtshof in Amsterdam.

Möllenkamps advocaat Willem Koops is van mening dat zijn cliënt door de enquêtecommissie in de val is gelokt door hem bij zijn verhoor door de commissie in 2014 onder ede vragen te stellen over de omkopingszaak die toen nog voor de rechter moest komen. Volgens de advocaat beschikte de commissie over informatie uit het strafdossier van Möllenkamp.

Mollenkamp ontkende destijds voor de enquêtecommissie steekpenningen te hebben aangenomen. Het Openbaar Ministerie ging hem vervolgens vervolgen wegens het plegen van meineed. Een jaar later werd hij wegens deze meineed veroordeeld door de strafrechter.

Kamerlid Roland van Vliet weigerde in te gaan op vragen van de advocaat over de uitwisseling van informatie met het Openbaar Ministerie omdat daar wettelijk geen ruimte voor zou bestaan. „Hiermee komen we in een mijnenveld terecht”, aldus Van Vliet. Het zou toekomstige enquêtes kunnen schaden, volgens hem.

Het gerechtshof besloot na een korte schorsing dat Van Vliet al voldoende informatie had verschaft. Het Kamerlid meldde onder andere dat de commissie geen inzage heeft gehad in het strafdossier en tenlastelegging van Möllenkamp. Daarmee verdween ook meteen de dreiging van gijzeling van Van Vliet als onwillige getuige.