Nieuws/Binnenland
1311695
Binnenland

Hogere straf voor Vally V. dan geëist.

Familiedrama Reek: zeven jaar cel en tbs voor doodsteken vrouw en verwonden zoontje

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft woensdag een hogere straf opgelegd aan een man uit Reek die in 2013 zijn vrouw doodstak en hun zoontje ernstig verwondde. Voor doodslag en poging doodslag werd Vally V. (45) veroordeeld tot zeven jaar celstraf en tbs. De rechtbank legde eerder vier jaar celstraf plus tbs op.

Vally V. stak in een delirium zijn echtgenote met een mes in de hals. Hun zoontje werd tegen een pui gegooid en met een keukenlade geslagen en liep ernstig hersenletsel op. Hun dochtertje wist aan het geweld te ontkomen door te vluchten.

Geen gevolg van medicijngebruik

In hoger beroep stond de vraag centraal of de verdachte tot zijn daad was gekomen door het gebruik van antidepressiva. Deskundigen verschillen daarover ernstig van mening.

Omdat er in de wetenschap geen overeenstemming bestaat over de bijwerkingen van antidepressiva, gelooft het hof niet dat het geweld het gevolg is geweest van het medicijngebruik. Het hof gelooft evenmin dat het delirium is veroorzaakt door de antidepressiva.

Agressie door alcoholgebruik

De kans is groter dat de agressie is ontstaan door alcoholgebruik in de avond ervoor, slaapgebrek en omdat de verdachte op eigen houtje en zonder overleg met de huisarts minder antidepressiva was gaan gebruiken. Vally V. heeft bewust de verkeerde keuzes gemaakt en grote risico’s genomen, oordeelt het hof. Hij is daarom niet volledig ontoerekeningsvatbaar.

Aan zijn kinderen en de zus van zijn vrouw moet de man ruim 55.000 euro schadevergoeding betalen.