Nieuws/Buitenland
1311713
Buitenland

Assange nog niet naar VS

LONDEN - De oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, Julian Assange, blijft toch liever in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij houdt zich daar al jaren schuil uit angst voor vervolging door de Zweedse en Amerikaanse justitie.

Eerder deze maand verkondigde de Australische Assange dat hij bereid was zich aan de VS over te geven, als dat land gratie verleent aan Chelsea Manning die een cruciale bron van WikiLeaks was. Manning verdween daarom in de VS voor 35 jaar achter de tralies wegens delicten met betrekking tot spionage en diefstal van vertrouwelijke informatie.

Dinsdag maakte het Witte Huis bekend dat Manning niet in 2045 maar komende maand mei wordt vrijgelaten omdat president Obama strafvermindering verleent. De Zweedse advocaat van Assange heeft woensdag laten weren dat dit niet betekent dat Assange zich overgeeft. Zo lang er een dreiging uitgaat van de VS, zal Assange van zijn politiek asiel (in de ambassade van Ecuador) gebruik blijven maken, aldus de raadsman, Per Samuelson.