1311748
Binnenland

Gerechtshof spreekt zich uit over blootloperij

Delftse naaktlopers vrijgesproken

DELFT - Acht naaktrecreanten die waren bekeurd voor bloot zonnen op een ligweide in de Delftse Hout, zijn na een langslepende rechtszaak woensdag door het Haagse Gerechtshof vrijgesproken. Een eerdere vrijspraak door het Haagse hof was door de Hoge Raad vernietigd. De zaak opnieuw voorgelegd aan het gerechtshof. De blootlopers hadden niemand minder dan topadvocaat Spong in de arm genomen om de boetes aan te vechten.

De acht werden bekeurd voor het „bloot zonnen op een hiervoor ongeschikte plaats.” In het verleden was de plek op een deel van een ligweide speciaal aangewezen voor naaktrecreatie, maar medio 2013 was dat niet meer het geval. Het hof oordeelde dat deze plek „niet kon worden aangemerkt als een voor naaktrecreatie ongeschikte plaats.”

Verheugd

De belangenorganisatie voor naaktrecreanten (NFN) reageerde verheugd, omdat er nu een eind is gekomen aan een langdurig juridisch proces. „Deze uitspraak verschaft gemeentes geen vrijbrief om naaktstranden te sluiten en willen zij dit wel, dan moeten zij met gegronde argumenten komen”, aldus de NFN.

In Nederland mag je bloot zonnen op stranden die hiervoor door gemeentes zijn aangewezen of die hiervoor geschikt zijn. In recreatiegebied de Delftse Hout was zo’n plek, maar in 2013 vond de gemeente Delft de ligweide niet langer geschikt voor naaktrecreatie en begon ze de blootlopers massaal te bekeuren.