Nieuws/Binnenland
1312396
Binnenland

Asscher: Nederlanders moeten weer trots kunnen zijn

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat Nederlanders weer trots zijn op hun eigen land. Door toenemende onzekerheid, bijvoorbeeld door terreurdreiging en de schaduwkanten van migratie, zou die trots gevaar lopen.

„Velen van ons leven met de angst langzaam te verliezen wat we hebben en wie we zijn. Onze vrijheid, onze openheid”, aldus Asscher op zijn partijcongres in Utrecht.

De PvdA-voorman benoemde expliciet criminele asielzoekers uit veilige landen, die steeds vaker voor overlast zorgen in Nederland. „Door criminelen uit veilige landen die ten koste van echte vluchtelingen misbruik van ons asielsysteem, wordt de wil om uit te blijven gaan van het goede soms behoorlijk op de proef gesteld”, zei de sociaaldemocraat. Hij waarschuwde tegelijkertijd dat ’mensen die in iedere Achmed een gevaar zien’ niet de macht mogen grijpen.

Asscher haalde daarmee uit naar PVV-voorman Geert Wilders. „Tegen hem zeg ik: jazeker Nederland is van óns. Maar wij laten bangmakers niet bepalen wie bij óns hoort en wie niet. Nederland is van ons allemaal!”

Ook de VVD kreeg een sneer, omdat die Nederland als een BV zou zien.

Volgens Asscher hebben we in Nederland meer gemeen dan wat ons verdeelt. Hij zei te dromen van een toekomstig, divers opgebouwd Oranje-voetbalelftal dat ons land over vijftien jaar wereldkampioen maakt. „Abel, Cem, Jaap, Mouad, Justin, Luca en Annas. Als één team.”

Het PvdA-publiek vond het prachtig. In de zaal waren kartonnen platen met Asschers naam uitgedeeld die omhoog werden gehouden, al ware het een Amerikaanse verkiezingsconventie. Het diende om het enthousiasme voor de rode leider te onderstrepen. Eerder vandaag nam Diederik Samsom afscheid van de het congres. Hij werd vorige maand door de PvdA-leden aan de kant gezet, omdat ze de toekomst zonniger inzien met Lodewijk Asscher.