Nieuws/Binnenland
131252699
Binnenland

Peter R. de Vries wist dat hij gevaar liep, maar contact met overheid verliep ’moeizaam’

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries tijdens een persmoment.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries tijdens een persmoment.

HILVERSUM - De eerder dit jaar omgekomen misdaadverslaggever Peter R. de Vries was zich er zeer van bewust dat hij gevaar liep vanwege zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces. „Iedereen die hem helpt loopt gevaar”, zei De Vries in een vraaggesprek met Nieuwsuur, dat enkele maanden voor zijn overlijden werd opgenomen. „In mijn ogen is Derk Wiersum geliquideerd omdat hij de kroongetuige bijstond. Dat wist het OM, zo niet dan waren ze ziende blind. De vraag is heeft het OM alles gedaan wat van ze verwacht kon worden?”

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries tijdens een persmoment.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries tijdens een persmoment.

In overleg met de familie liet Nieuwsuur zondagavond enkele fragmenten uit het interview zien. In het vraaggesprek blikt de misdaadverslaggever terug op de moord op Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. Eerder werd de broer van Nabil B. doodgeschoten. Die liquidatie zag De Vries als ’represaillemaatregel’ van de drugsbende. „Iedereen om wie jij geeft loopt gevaar. Als wij de kans krijgen zullen we die doodschieten.”

De Vries pleitte in het interview niet alleen voor een strafrechtelijk, maar ook een bestuurlijk onderzoek naar de moord op Wiersum. „Dit is iets wat je had kunnen zien aankomen. Er was voor gewaarschuwd. De broer van de kroongetuige was al doodgeschoten. Er was al een bloedbad aangericht in Nederland bij andere mensen die op een of andere manier direct of zijdelings een rol speelden in deze affaire”, aldus De Vries.

„Dit is zo’n schokkende moord geweest dat een nader onderzoek wel op zijn plaats is, zoals ook is gebeurd bij de moord op Fortuyn en Van Gogh.” Dat dat niet volgde, ’verbaasde’ de misdaadverslaggever. Volgens De Vries is het mogelijk dat overheidsvertegenwoordigers ’de hand boven het hoofd’ wordt gehouden. „Ik zie telkens een patroon van fouten, een rode lijn bij de handelswijze van het Openbaar Ministerie.”

’Wrang’

Royce de Vries, de zoon van Peter, was te gast in de uitzending. Het gaat ’naar omstandigheden goed’, meldde hij namens de familie De Vries. „We hebben er bijna een baan bij, omdat we allemaal proberen iets op te pakken waar mijn vader mee bezig was. Het is heel fijn om weer nieuwe beelden van hem te zien. (...) Als je dit terugkijkt met de kennis van nu, is het zeer wrang. Hij wist dat er een bepaalde dreiging vanuit ging dat hij de kroongetuige bijstond.”

„Als je ziet hoeveel er is misgegaan - de concrete waarschuwingen en bedreigingen die er lagen - maar er eigenlijk geen maatregelen zijn genomen: ja, dat roept vraagtekens op”, zegt Royce over het moordonderzoek naar Wiersum. Volgens hem verliep de communicatie met de overheid over eventuele beveiliging van zijn vader ’moeizaam’. „Daar zijn gesprekken over gevoerd en dat is ook niet altijd goed gegaan. Het was bijvoorbeeld wel een patroon dat mails niet goed beantwoord werden of dat er in een heel laat stadium over zijn veiligheid contact met hem werd opgenomen. Terwijl hem bijvoorbeeld was toegezegd dat nog dezelfde dag werd gebeld, werd er uiteindelijk pas na drie weken gebeld. Dus dat ging gewoon allemaal heel moeizaam. De communicatie was gewoon niet optimaal.”

Justitie houdt er sterk rekening mee dat het motief voor de moord op Peter R. de Vries ook te maken heeft met zijn betrokkenheid bij de kroongetuige. Twee verdachten werden na de moord in de buurt van de redactie van RTL in hartje Amsterdam al vluchtend op de snelweg opgepakt.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) doet momenteel onderzoek naar de beveiliging van Peter R. De Vries. Op verzoek van onder meer de familie De Vries werd dit onderzoek breder getrokken en wordt ook de beveiligingssituatie van de broer van de kroongetuige en van die van Wiersum meegenomen.

Het OM heeft nog niet gereageerd op de uitlatingen.