Nieuws/Binnenland
1312662
Binnenland

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil premier worden

Jesse Klaver

Jesse Klaver

NIJMEGEN - GroenLinks-leider Jesse Klaver wil premier worden. „Het Torentje is niet het eindpunt van een politieke loopbaan, maar het begin van maatschappelijke verandering”, zei hij vrijdagavond op een drukbezochte campagnebijeenkomst in Nijmegen.

Jesse Klaver

Jesse Klaver

Klaver erkende dat het „een tikkeltje ongebruikelijk” is voor een GroenLinks-voorman om een gooi te doen naar het premierschap. Hij verweerde zich bij voorbaat al tegen de voorspelbare kritiek van tegenstanders. „Waarom wacht die Klaver niet nog een paar jaar, zullen ze zeggen.” De dertigjarige GroenLinks-leider pareerde met een reeks van problemen op die in zijn ogen dringend moeten worden aangepakt. „Daarom kan ik niet wachten, daarom kunnen wij niet wachten.”

Met zijn aspiraties om het Torentje van de minister-president te betrekken voegt Klaver zich in een koor van collega-partijleiders. Ook Mark Rutte, Lodewijk Asscher, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Geert Wilders noemen zich kandidaat-premier. Opinieonderzoekers peilen al geruime tijd flinke groei voor GroenLinks, dat in sommige peilingen zelfs alle andere linkse partijen achter zich laat.

De ’MeetUp’ van GroenLinks vrijdag in Nijmegen was de grootste tot nu toe. Veel van de volgens de partij meer dan duizend bezoekers waren geen GroenLinks-lid. Het congres van de partij in december trok ook al meer bezoekers dan ooit.