Nieuws/Binnenland
1312686
Binnenland

Maeslantkering en Oosterscheldekering nog open

Kades onder water door hoge waterstand

VLAARDINGEN - Door de hoge waterstand lopen op meerdere plaatsen kades onder. Onder meer in Vlaardingen en in Scheveningen liep het water vrijdag over de kades.

In Schevening stroomde de tweede binnenhaven over. Op de Dr. Lelykade zijn uit voorzorg zandzakken neergelegd.

De brug naar de boten loopt vandaag omhoog. #hoogwater op #scheveningen pic.twitter.com/HbBM3zwjTa— rib-actie.nl (@RIBActie) January 13, 2017

De waterstand kwam bij Scheveningen en Hoek van Holland uit op 2,60 meter boven NAP.De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg en de Oosterscheldekering in Zeeland hoefden vrijdag niet dicht. Het was lange tijd onzeker of de stormvloedkeringen gesloten moesten worden met het oog op de storm in combinatie met springtij.

Rijkswaterstaat sluit niet uit dat de schuiven in de Oosterschelde mogelijk komende nacht rond 03:00 uur gesloten worden. Dat gebeurt bij een waterstand van 3 meter boven NAP. De verwachtingen blijven echter onder dat peil. Ook de Maeslantkering gaat pas dicht bij 3 meter boven NAP. Hoog water op Scheveningen. Hulpdiensten uitgerukt voor surfer. Vals alarm #hoogwater pic.twitter.com/rKHeyc0OSu— Alexander Bakker (@alexanderbakker) January 13, 2017

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel en de Haringvlietsluizen zijn vrijdagmiddag wel dichtgegaan.

Het Hoogheemraadschap van Delfland voert extra controles uit bij dijken en duinen uit. Door het water kan er schade ontstaan.