Nieuws/Binnenland
1312697
Binnenland

Grotere rol voor reservisten

Defensie wil band met samenleving versterken

Jeanine Hennis-Plasschaert

Jeanine Hennis-Plasschaert

DEN HAAG - Een meer flexibele krijgsmacht die veel nauwer met de samenleving is verbonden. Dat is het doel van een nieuwe opzet die Defensie de komende jaren wil invoeren, schrijft minister Jeanine Hennis-Plasschaert vrijdag aan de Tweede Kamer.

Jeanine Hennis-Plasschaert

Jeanine Hennis-Plasschaert

Reservisten krijgen een grotere rol binnen het militaire apparaat, net als het bedrijfsleven. Het nieuwe beleid (het Total Force Concept) moet er voor zorgen dat de krijgsmacht wordt versterkt en sneller kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen en dreigingen. In de Kamer was aangedrongen op invoering van dit concept.

Door de banden met het bedrijfsleven aan te halen komt er meer expertise binnen en wordt tegelijk de band met de samenleving sterker. Door het delen van capaciteiten en materieel kunnen ook kosten worden bespaard. Verder hoopt het ministerie dat met het nieuwe concept schaarse functies sneller worden vervuld.

Geen nieuw concept

Het concept is niet helemaal nieuw voor het ministerie. Dat werkt al samen met onder meer ziekenhuizen en regionale opleidingscentra. Maar met de nieuwe plannen worden reservisten en bedrijven veel nauwer betrokken bij de inzet van de krijgsmacht. Ook wil Defensie meer gaan samenwerken met universiteiten en hogescholen.

Reservisten krijgen verder meer mogelijkheden. Ze kunnen straks in aanmerking komen voor vacatures bij de krijgsmacht die intern niet zijn op te vullen. Verder moet het voor zzp'ers makkelijker zijn om reservist te worden. En militairen moeten juist weer tijdelijk aan de slag kunnen bij bedrijven om zo nieuwe ervaringen op te doen.

Wetgeving aanpassen

De komende jaren moeten stappen volgen om dit mogelijk te maken bijvoorbeeld door wet- en regelgeving aan te passen. In 2020 moet Defensie dan een ,,substantieel groter aandeel flexibele krachten" kennen, aldus Hennis. Het initiatief zal volgens haar niet leiden tot verdringing van zittend personeel.