Nieuws/Binnenland
1312702
Binnenland

Regenfront trekt over het land

Ernstige verkeershinder blijft uit

UTRECHT - UPDATE 18.000 uur - Ondanks de waarschuwingen voor slecht weer, vallen de problemen op de Nederlandse wegen erg mee. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID). Het is zelfs rustiger dan normaal op de vrijdagnamiddag.

De verwachting was dat vooral de harde wind het verkeer parten zou spelen. Volgens het KNMI is er aan zee kans op een noordwesterstorm met windstoten tot 105 kilometer per uur. Hier en daar valt sneeuw. Later vrijdagavond en in de nacht neemt de wind in kracht af.

Weggebruikers in het oosten van het land moesten tijdens de avondspits rekening houden met ernstige verkeershinder. Het gaat in Drenthe, Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg flink sneeuwen. „We adviseren weggebruikers hun rijstijl aan te passen”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagmiddag.

Regen gaat over in sneeuw

Een omvangrijk regenfront trekt over het land. In het oosten en deels in het noorden (Groningen) gaat de regen over in sneeuw waardoor gladheid ontstaat. Dat gebeurt naar verwachting tussen 17.00 en 20.00 uur. „Het wordt een zeer zware avondspits”, denkt Rijkswaterstaat.

De dienst heeft sinds donderdagavond al zo’n 6,5 miljoen kilo zout gestrooid op het wegennet. In het westen en noord-westen krijgt het verkeer de komende uren te maken met zware windstoten, boven land van 75 tot 90 km per uur, aan zee mogelijk 90 tot 100 km per uur.