Nieuws/Binnenland
1312733
Binnenland

Gekocht voor gulden, nu voor 2 miljoen euro te koop

Woning Amsterdam in 25 jaar 4,3 miljoen keer zo veel waard

De woning van bijna 2 miljoen euro.

De woning van bijna 2 miljoen euro.

Amsterdam - Het voormalige kantinegebouw op het KNSM-eiland in Amsterdam is in 25 jaar tijd een stuk meer waard geworden. In 1991 besloot de gemeente het gebouw voor het symbolische bedrag van een gulden te verkopen aan groep krakers, op voorwaarde dat ze het het gebouw op zouden knappen. Nu zijn er penthouses in het gebouw te vinden die voor bijna 2 miljoen euro te koop zijn.

De woning van bijna 2 miljoen euro.

De woning van bijna 2 miljoen euro.

In 1979 vertrokken de laatste havenmedewerkers van de Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij (KNSM) van het eiland. Toen werd de bedrijfskantine gekraakt.

Om verwaarlozing tegen te gaan besloot de gemeente Amsterdam in 1991 om het pand te verkopen aan de krakers, tien jonge kunstenaars. Ze moesten het pand opknappen en dat is gebeurd.

Dure lofts

Inmiddels is het pand onderverdeeld in acht atelierwoningen, aldus Het Parool. De eerste tien jaar mochten de woningen nu niet worden verkocht. In 2001 verliep deze termijn. Toen werden er lofts aangeboden voor ruim 1 miljoen gulden.

Anno 2017 zijn de lofts nog veel meer waard geworden. Zo is een van de atelierwoningen te koop voor zo’n 1,2 miljoen euro. Het voormalige trappenhuis van de kantine is nu een appartement dat voor bijna 2 miljoen euro kan worden gekocht. 4,3 miljoen keer zo veel als die ene gulden die er ooit voor werd neergelegd.