Nieuws
1312763
Nieuws

Bloomberg Vice Index wijst uit:

Drugs relatief niet zo duur

Liefhebbers van genotmiddelen zijn in Nederland helemaal niet zo slecht af. Een mandje met een verfijnde sortering alcohol, harddrugs, softdrugs en sigaretten is hier best betaalbaar in vergelijking met andere landen.

Tenminste, als het gaat om een de kosten van het mandje ten opzichte van ons wekelijkse inkomen, daarop is de Vice Index van Bloomberg gebaseerd. Met nog geen kwart (23,3%) van ons weekinkomen nemen we een hele nette zesde plaats in. Daarmee verliezen we wel van enkele buren. Zo neemt België de vierde plek in en Luxemburg prijkt op nummer één. Neem dan nummer 24 Hong Kong waar inwoners 41,4% kwijt zijn, of hekkensluiter (nummer 50) Botswana waar het mandje bijna het hele (95,4%) weekinkomen kost.

Natuurlijk zijn de absolute kosten een ander verhaal. De sortering kost ons 201,20 dollar. Wie voor een mandje van onder de 100 dollar wil gaan, moet zijn gebruik combineren met zonvakantie in een ver land. Bijvoorbeeld Honduras waar je high wordt voor 43,80 dollar, of de goedkoopste optie Congo waar je je al voor 19,6 dollar kunt laten bedwelmen. Je kunt ook de Bahama’s boeken, waar je 75,20 dollar betaalt. Met een derde plek verslaat het (belasting)paradijs ons overigens zowel absoluut als relatief.

Bloomberg sloeg eerst aan het 'verzamelen' om tot deze conclusies te komen. In het mandje gingen pakjes sigaretten van de meest populaire merken, een fles bier, wijn en sterke drank. Daaraan werd een grammetje van verschillende amfetaminesoortige drugs toegevoegd, waaronder amfetamine, methamfetamine en/of extacy. Dit werd aangevuld met een gram van verschillende softdrugs, waaronder marihuana, hasji en/of cannabisolie. Vervolgens werd er nog een gram cocaïne (vrij van zout en pasta) in gestrooid. Het mandje werd afgemaakt met nog een gram van opioïden, waaronder heroïne en opium.