Nieuws
1312809
Nieuws

Migrant bouwt meer AOW op

Archieffoto: Nederlandse les voor asielzoekers

Archieffoto: Nederlandse les voor asielzoekers

Inwoners met een migratieachtergrond bouwen de laatste jaren meer AOW op, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Archieffoto: Nederlandse les voor asielzoekers

Archieffoto: Nederlandse les voor asielzoekers

In 2014 en 2015 hadden mensen met een migratieachtergrond gemiddeld 77 procent AOW opgebouwd tegen 75 procent in 2004. Iedereen, ongeacht nationaliteit, bouwt AOW op voor elk jaar dat hij of zij in Nederland woont.

Mensen met een migratieachtergrond zijn in het buitenland geboren of hebben tenminste een ouder die in het buitenland is geboren. Daarom bouwen sommigen minder rechten op, maar sinds de verhoging van de AOW-leeftijd in 2013 is er meer tijd dan voorheen. Daarbij is de groep die zelf in het buitenland is geboren (eerste generatie) kleiner geworden ten opzichte van de groep (tweede generatie) die in Nederland is geboren. In 2004 was 52 procent eerste generatie tegen 51 procent in 2015.

Gemiddeld hebben alle inwoners van Nederland voor 94 procent AOW opgebouwd. Voor inwoners met een Nederlandse achtergrond geldt dat zij met een gemiddelde van 99 procent hun AOW bijna volledig hebben opgebouwd.

De opbouw van AOW is afhankelijk van de periode waarin een persoon was verzekerd  in de vijftig jaar voordat hij of zij de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. De AOW-leeftijd is sinds 2013 van 65 naar tenminste 67 jaar gegaan. De hoogte van de AOW is voor alleenstaanden 70 procent van het minimumloon Wie niet in Nederland woont, is niet verzekerd voor AOW. Elk onverzekerd jaar betekent een korting van 2 procent op de AOW-uitkering.