Nieuws/Binnenland
1312817
Binnenland

’Criminaliteit veel groter dan gedacht’

AMSTERDAM - De officiële criminaliteitscijfers laten slechts een deel van de misdaad in ons land zien. Vooral door te weinig capaciteit bij politie en een daling van aangiftebereidheid bij burgers stroken de cijfers niet met de werkelijkheid.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke notitie van de top van politie en Openbaar Ministerie die voor een volgend kabinet werd opgesteld. Volgens de schrijvers dreigen politie en OM een „onoverbrugbare achterstand” op te lopen op de plegers van criminaliteit.

Daarnaast zijn er ook een hoop nieuwe vormen van criminaliteit, zoals cybercrime, die zich grotendeels buiten het zicht van de politie afspelen.

Volgens de notitie registreerde de politie in 2015 960.000 misdrijven, vooral op basis van aangiften. Uit onderzoek naar door burgers ervaren misdaad blijkt echter dat er na schatting 3,5 miljoen incidenten meer moeten zijn geweest. Dat komt vooral doordat bijvoorbeeld zaken als fietsendiefstal, lichte vormen van inbraak en diefstal niet aangegeven worden, maar dat burgers zich wel slachtoffer voelen.

Als er wel aangifte wordt gedaan, neemt de politie ze in veel gevallen niet in behandeling. Van de 960.000 misdrijven is 57% terzijde geschoven „door keuzes in de beoordelingsstappen aan het begin van het opsporingsproces.” Vaak zijn er geen aanknopingspunten. In ongeveer 70% van de gevallen gaat het om aangiften via internet.

Van de 412.000 dossiers die wel in behandeling werden genomen zijn 177.000 zaken afgerond zonder dat er een verdachte in beeld kwam. Uiteindelijk zijn er 225.000 zaken afgerond en doorgestuurd aan het OM. 37.000 zaken werden daarna direct geseponeerd, wat betekent dat slechts 18 procent van de geregistreerde criminaliteit tot vervolging leidt, aldus de notitie.

Lees het hele rapport hier (pdf)