Nieuws
1312828
Nieuws

Nederland met Rinnooy Kan naar top big data

AMSTERDAM - De Nederlandse startup-industrie kreeg een boost door de StartupDelta van Neelie Kroes. Als het aan Alexander Rinnooy Kan ligt, zet Nederland zichzelf ook op de kaart als land voor datawetenschap.

Rinnooy Kan is voorzitter van de Big Data Alliance (BDA), het samenwerkingsverband tussen universiteiten en het bedrijfsleven. „Op het gebied van datawetenschap hebben we al een rijke historie. Zo geldt Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen als grondlegger van de econometrie. Maar de kansen zijn nog veel groter dan dat.”

’Te bescheiden’

BDA introduceert daarom in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) de Nederlandse Data Science Prijzen, die het vakgebied datawetenschap moeten aanjagen.

Rinnooy Kan: „We zijn vaak veel te bescheiden over wat Nederland te bieden heeft. Met deze prijzen willen we de aandacht vestigen op ontwikkelingen die nu al plaatsvinden, en de initiatieven die in de toekomst zullen volgen.”

Drie prijzen

In totaal zijn er drie prijzen, vernoemd naar Nederlandse pioniers. Startups jonger dan vijf jaar maken kans op de Anthony Fokker Prijs. Recente promovendi komen in aanmerking voor de Gerrit van Dijk Prijs. Voor het op een onderscheidende en innovatieve manier toepassen van datawetenschap in bedrijfsleven of overheid is de Hendrik Lorentz Prijs in het leven geroepen.

Rinnooy Kan benadrukt dat het niet bij de prijzen moet blijven. „Onderzoekers moeten de ruimte krijgen, ondernemingen moeten ze weten te vinden en de overheid moet het mogelijk maken dat dat gebeurt - en ook zelf, waar het kan, een goede opdrachtgever zijn.”

De inschrijving voor de prijzen is al geopend, en loopt nog tot 21 maart.

Volg startup-nieuws direct met deze gratis app van DFT. Meld hier aan