Nieuws/Binnenland
1312830
Binnenland

’Deze virusstam heeft vooral effect op ouderen’

Griep begint nu tol te eisen

ROTTERDAM - De al enige weken voortkabbelende griepepidemie in Nederland begint nu slachtoffers te maken. Ziekenhuizen door het hele land melden opnames van een groeiende stroom ouderen met dikwijls ernstige complicaties door het heersende influenzavirus A/H3N2.

Veel van de oudere patiënten zijn getroffen door zware luchtweginfecties, longontstekingen of zelfs hartproblemen.

De griepgolf brengt de ziekenhuizen daardoor in organisatorische problemen. Zij komen bedden tekort of moeten noodgedwongen grieppatiënten naar naburige centra verwijzen. Zo heeft het Westfriesgasthuis in Hoorn zelfs patiënten naar Friesland moeten sturen. Bovendien zijn er ook steeds meer griepgevallen onder het personeel van de ziekenhuizen zelf.

De plotselinge opmars van het overheersende A-virus (te midden van andere nu rondwarende verkoudheids- en griepvirussen) komt niet als een virologische verrassing. Evenmin de rake klappen die de venijnige ziekteverwekker uitdeelt onder de oudere bevolking. In veel Europese landen komt dit beeld overeen. Het Europese Center for Disease Prevention and Control (ECDC), in Zweden, waarschuwde vorige week al voor een griepaanval op de oudere Europeaan en voorspelde dat „mogelijk lokale gezondheidssystemen onder druk komen te staan.”

Het onderzoeksinstituut Nivel te Utrecht spreekt, gezien de huidige infectiecijfers van 92 zieken op 100.000 personen, evenwel van een ’milde griep’. Maar volgens viroloog Ab Osterhaus is influenza nimmer mild: „De epidemie kan mild zijn, maar influenza is een ernstig ziektebeeld dat ook riskante complicaties kan geven, zoals nu ook blijkt. Van deze specifieke virusstam is bekend dat die vooral effect heeft op ouderen.”

Het moment van de nog immer oplopende grieppiek, die mogelijk een groot aantal weken kan voortduren, is goed verklaarbaar, stelt Osterhaus. „Een griepepidemie begint vaak bij kinderen. Ze nemen het mee van de peuterspeelzaal of van school en tijdens de kerstvakantie gaan ze bij opa en oma op bezoek. Daarmee is de kiem van een epidemie gelegd.” Volgens Osterhaus zit het grote risico van deze virusvariant A/H3N2 in de hartproblemen die zich pas na enige weken kunnen openbaren.

Deskundigen, zoals van het genoemde ECDC, zijn het erover eens dat het „beslist zin heeft” voor ouderen om alsnog een griepprik te halen, ook al lijkt dat inmiddels te laat.