Nieuws/Binnenland
1312847
Binnenland

Motorbende onder vuur

Inval clubhuis No Surrender

Henk Kuijpers (R) tijdens een persconferentie in 2014 in het clubhuis van motorclub No Surrender.

Henk Kuijpers (R) tijdens een persconferentie in 2014 in het clubhuis van motorclub No Surrender.

EMMEN - UPDATE 08.43 uur De politie is het clubhuis van de motorclub No Surrender in Emmen vrijdagochtend vroeg om 7.00 uur binnengevallen. Het clubhuis wordt gerund door Henk Kuipers, die als opvolger van de opgestapte, landelijke leider ‘Generaal’ Klaas Otto wordt gezien.

Henk Kuijpers (R) tijdens een persconferentie in 2014 in het clubhuis van motorclub No Surrender.

Henk Kuijpers (R) tijdens een persconferentie in 2014 in het clubhuis van motorclub No Surrender.

De politie is met een forse hoeveelheid manschappen aanwezig. Er worden hekken om het complex geplaatst en politiemensen hebben inmiddels het pand betreden. Het clubhuis is op bevel van de burgemeester gesloten en No Surrender-baas Henk Kuipers werd ingelicht. Hij heeft inmiddels woedend gereageerd op de actie, aan de Kapitein Hatterasstraat.

Huisdealer

Volgens de politie worden de gebouwen structureel gebruikt voor het plegen van misdrijven. Daarbij is gebleken dat het clubhuis zonder vergunning is gebouwd. De politie kamt het pand vrijdag volledig uit en er wordt momenteel sporenonderzoek gedaan. Ook bij de president van de club, de tweede man na Kuipers, is een inval gedaan. Een 48-jarige man uit Klazienaveen, is gearresteerd op verdenking van drugshandel. Hij wordt gezien als de huisdealer van de club.

Politieke partij

Kuipers is niet alleen voorman bij het chapter in Emmen en het landelijke chapter van de motorclub, maar wil met zijn politieke partij Rechtdoor ook  meedoen aan de parlementsverkiezingen in maart. Kuipers woont in Klazienaveen, maar is niet de man die vrijdag in die plaats is aangehouden.

Geen enkel risico

De politie neemt geen enkel risico. In de hele gemeente Emmen geldt een samenscholingsverbod voor leden van outlawmotorclubs. Groepen mogen niet groter zijn dan vier personen. Het gebied rond het clubhuis is afgezet en er geldt een noodbevel: niemand mag het gebied op zonder toestemming. Het gebouw en de terreinen eromheen worden komende week ontruimd en gesloopt. De vrees bestaat dat dat leidt tot ,,ernstige wanordelijkheden'' doordat leden van No Surrender, of sympathisanten, zich daartegen zullen verzetten.

Onder vuur

No Surrender in het noorden ligt flink onder vuur. In de afgelopen weken deed de politie invallen bij Kuipers en enkele bestuursleden van de club. Ook werden eerder al zes leden aangehouden voor de ontvoering en ernstige mishandeling van een lid van No Surrender, die de club had verlaten. Ook in een andere zaak waarbij een lid de club uit is gezet, in ‘bad standing’ heet dat, zijn aanhoudingen gedaan vanwege bedreiging.

Het clubhuis vormde in 2014 het toneel van een grote breuk in de motorgangwereld. Kuipers stapte toen over van Satudarah naar No Surrender. In het clubhuis lichtte de motorclubbaas toen de overstap toe aan media die massaal naar het honk waren gekomen. Het noorden telt nu vier afdelingen van No Surrender.

Recherche Brabant

Bij de inval in Emmen is ook recherche uit Brabant aanwezig. Ook in het zuiden van het land lopen diverse onderzoeken naar motorclub No Surrender.