Nieuws/Buitenland
1312890
Buitenland

Cubanen niet langer automatisch welkom in VS

WASHINGTON - Cubanen krijgen niet langer vanzelf een verblijfsvergunning als ze voet op het Amerikaans grondgebied zetten. De zogenoemde ,,natte voeten-droge voetenregeling'' heeft president Barack Obama op de valreep van zijn presidentschap per direct beëindigd.

Migranten van het communistische eiland hadden sinds 1995 een aparte status in de VS: als ze het Amerikaanse vasteland bereikten, mochten ze vrijwel altijd blijven. Degenen die op zee onderschept werden door de autoriteiten, werden wel teruggestuurd. De regeling moest een einde maken aan de massale immigratie van Cubanen die Florida probeerden te bereiken en door de kustwacht werden opgepikt.

De regering van Obama onderhandelde maandenlang met Cuba om het land zo ver te krijgen om mensen terug te nemen nadat ze in Amerika zijn aangekomen. Veel Cubanen zagen de bui al hangen vanwege de toenadering tussen Havana en Washington. Het aantal Cubanen dat probeerde de VS te bereiken nam sinds 2014 sterk toe.

Zo arriveerden in 2015 zo'n 40.000 Cubanen in de Verenigde Staten. Vorig jaar ging het om circa 54.000 Cubanen. Veel landgenoten die donderdag nog onderweg waren naar de VS, werden evenwel overvallen door het plotse besluit van Obama.

Zo vertelde de Cubaanse migrant José Enrique Manreza in een asielzoekerscentrum in Mexico dat hij ongeveer 10.000 dollar (circa 9400 euro) heeft uitgegeven aan zijn poging de VS te bereiken. ,,Bedenk je hoe ik me voel, nadat ik in de vochtigheid zes dagen en zes nachten door rivieren en de jungle heb gerend'', zucht hij.

Ook op andere plekken langs de route naar de VS zijn groepen Cubanen gestrand. ,,Er zijn mensen met kinderen, zwangere vrouwen, ouderen'', zei asielzoeker Gabriel Alejandro Marín in Panama-Stad. ,,We hebben hier alles voor verkocht.''