Nieuws/Binnenland
1312901
Binnenland

Rijkswaterstaat strooit 4,2 miljoen kilo zout

RIJSWIJK - Rijkswaterstaat heeft in de nacht van donderdag op vrijdag 4,8 miljoen kilo zout gestrooid. Ook is veel sneeuw weggeschoven door sneeuwschuivers, aldus een woordvoerder. Regulier strooit Rijkswaterstaat, als ze alle rijkswegen in Nederland op een winterse nacht één keer doen, 1,5 miljoen kilo zout. Nu is echter op meerdere wegen een aantal keer gestrooid.

Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Limburg vrijdagochtend vroeg beëindigd. Voor het hele land geldt nog wel code geel.

Met name in Brabant, Gelderland en Overijssel viel een flinke laag sneeuw. In het oosten van het land is het wegdek nog altijd wit. De VerkeersInformatieDienst verwacht daarom een zware ochtendspits in het oosten. De brandweer in Gelderland had het druk met stormschades, zoals afgebroken boomtakken.

Op verschillende snelwegen kantelden vrachtwagens: onder meer de A1 bij Twello, de A1 bij Hengelo (richting Apeldoorn), de A2 bij Deil, de A15 bij Elst, de A50 bij Renkum (richting Oss) en de A59 bij Waalwijk. Alle snelwegen zijn weer open, behalve de A15. De vrachtwagen die daar kantelde, lekte diesel, waardoor de weg schoongemaakt moet worden. Automobilisten stonden op de A15 uren in de kou. Sommigen probeerden op de snelweg te keren. Uiteindelijk leidde de politie het verkeer weg. De afrit van de A59 bij Waalwijk is nog steeds afgesloten, vrachtwagens kwamen niet naar boven door de sneeuw.

Het treinverkeer ondervindt weinig problemen. Alleen tussen Den Bosch en Sittard rijden minder intercity's, aldus een woordvoerder.