Nieuws/Binnenland
1312941
Binnenland

Rambam: programma doorgestoken kaart

RTL schrapt De Succesfactor

AMSTERDAM - RTL heeft het tv-programma De Succesfactor (RTL7) per direct geschrapt. Aanleiding is een uitzending van het VARA-programma Rambam donderdagavond. De makers laten daarin zien hoe ze met het fictieve uitzendbureau Topp Recruitment een ondernemersprijs in de wacht sleepten. De prijsuitreiking is het belangrijkste onderdeel van De Succesfactor.

„We hebben de uitzending van Rambam kunnen bekijken. Dit is een zeer ernstige zaak. Wij hebben dit verder onderzocht en naar aanleiding van onze bevindingen zijn wij genoodzaakt per direct het betreffende programma niet meer uit te zenden”, laat de omroep weten in een reactie.

Rambam richtte het fictieve uitzendbureau op om aan te tonen dat de ondernemersprijs van de Succes Awards, waarop het programma gebaseerd is, doorgestoken kaart is. De makers sleepten een ondernemersprijs in de wacht met het niet-bestaande bedrijf.

Uitgekookt

Volgens Rambam is de prijs een uitgekookt verdienmodel. ’Zogenaamde winnaars betalen 12.750 euro (ex. btw) om bovenaan te eindigen in hun branchecategorie. Daarvoor ontvangen ze niet alleen een prijs, maar ook een item in het programma De Succesfactor op RTL7’, zo klinkt het.

Uit het speurwerk van Rambam blijkt dat voor iedere deelnemer een nieuwe branchecategorie in het leven wordt geroepen, zodat iedereen wint. De Succes Awards kent branchewinnaars in ruim 500 verschillende categorieën. Geschat wordt dat er daarmee een omzet van ruim zes miljoen euro wordt gegenereerd.

Vorig jaar reikte oud-premier Jan Peter Balkenende de hoofdprijs uit in het RTL7-programma.

De uitzending van Rambam over de Succes Awards is donderdag 12 januari om 22.05 uur te zien bij de VARA op NPO 3.