Nieuws
1313002
Nieuws

Meer zzp’ers in de bijstand

Baarn - Het aantal ondernemers in het midden- en kleinbedrijf dat financiële hulp heeft gekregen van de overheid is vorig jaar met 5% gestegen. De groei komt vooral voor rekening van zzp’ers.

Dat blijkt uit de IMK-Index van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). De index is gebaseerd op het aantal mkb-ondernemers dat een beroep doet op bijstandverlening voor zelfstandigen in de vorm van krediet en/of uitkering bij Nederlandse gemeenten.

„Vanaf 2013 daalde het aantal bijstandsaanvragen door ondernemers gestaag”, zegt Han Dieperink, algemeen directeur van het IMK, „maar nu blijkt dat niet alle zzp’ers profiteren van de economische opleving. Voor sommigen is de stap naar ondernemerschap wellicht te groot geweest.”

De Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004) is als vangnet in het leven geroepen voor ondernemers die tijdelijk niet beschikken over voldoende middelen om in hun bestaan te voorzien. Ondernemers kunnen op de website van het nationaal noodloket voor ondernemers (155.nl) vaststellen of ze voor de regeling in aanmerking komen. In het afgelopen kwartaal deden 1300 ondernemers de zelftest en ruim 60% voldeed aan de criteria voor bijstand.