Nieuws/Buitenland
1313023
Buitenland

Flirtende dame ’spion van Hamas’

JERUZALEM - Tientallen Israëlische militairen hebben volgens het leger uit goedgelovigheid spionagesoftware binnengehaald. Ze lieten zich door bevallige dames die ze via sociale media leerden kennen, overhalen tot het downloaden van een app om te videobellen. In werkelijkheid haalden ze kwaadaardige programma’s binnen die de verzenders toegang gaven tot de camera en microfoon van hun telefoon.

Het Israëlische leger toonde donderdag voorbeelden en wees met een beschuldigende vinger naar Hamas. De Palestijnse groepering die de dienst uitmaakt op de Gazastrook heeft er alle belang bij militaire informatie te verkrijgen over aartsvijand Israël. Maar volgens het leger is de truc op tijd ontdekt en hebben de soennitische militanten geen belangrijke geheimen losgepeuterd.

Om soldaten te lokken gebruikten de daders foto’s van echte vrouwen. Die haalden ze simpelweg van profielen op sociale media. Sommige militairen roken onraad toen ze na het downloaden van de video-app niets meer vernamen van de mysterieuze dame die contact met hen wilde.

Hamas heeft nog niet op het verhaal gereageerd.