Nieuws/Binnenland
1313027
Binnenland

RTL Nieuws hackt politici

SGP-leider Kees van der Staaij bleek makkelijk te hacken.

SGP-leider Kees van der Staaij bleek makkelijk te hacken.

HILVERSUM - De accounts van Nederlandse politici zijn eenvoudig te hacken. Dat heeft RTL Nieuws donderdag bewezen door de daad bij het woord te voegen. Het nieuwsprogramma nam onder meer het Twitter-account van SGP-voorman Kees van der Staaij over. De verantwoordelijke journalisten plaatsten daar een boodschap op over de hack.

SGP-leider Kees van der Staaij bleek makkelijk te hacken.

SGP-leider Kees van der Staaij bleek makkelijk te hacken.

Naast Van der Staaij bleek ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt te hacken. Bij deze politici lukte het om respectievelijk hun Twitter- en LinkedIn-accounts over te nemen. Bij andere politici kon het Facebook-account worden overgenomen.

De inloggegevens van veel Nederlandse politici blijken via grote datalekken van LinkedIn, Dropbox en Adobe online te staan. De wachtwoorden zijn daarbij wel versleuteld, maar als die uit weinig karakters en uit bekende woorden bestaan, kunnen ze makkelijk geraden worden. Van der Staaij en Omtzigt gebruikten dezelfde gelekte inloggegevens voor meerdere accounts op sociale media.

’Dubbele beveiliging’

Omtzigt laat weten dat het om een inactief LinkedIn-account gaat. „Ik heb daar de afgelopen jaren niks op gezet.” Volgens hem is ook gepoogd zijn Facebook- en Twitteraccount te hacken, maar dat is mislukt. „Die gebruik ik heel actief. Daar zit een dubbele beveiliging op en dat is niet toevallig.” Voor hem is de actie een waarschuwing dat hij inactieve accounts moet sluiten.

Van der Staaij vindt het vervelend dat dit kon gebeuren en zal de wachtwoorden van zijn accounts vaker wijzigen, zo laat hij weten. Politiek gevoelige informatie wordt niet via Twitter of andere sociale media gedeeld, benadrukt de SGP-voorman.

Hackalarm op Binnenhof

Politieke partijen zijn juist deze week door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gewaarschuwd tegen mogelijke digitale aanvallen op hun computers. De ICT-beheerders van alle partijen kregen dinsdag ook adviezen van de NCTV hoe ze hacks moeten voorkomen en wat ze moeten doen als er een aanval is. De bijeenkomst stond al gepland in verband met de verkiezingen.