Nieuws/Binnenland
131306
Binnenland

Meer geld voor ziekenhuizen

Nieuw zorgakkoord in de maak

Edith Schippers

Edith Schippers

Den Haag - Ziekenhuizen kunnen volgend jaar tussen de 300 en 450 miljoen euro meer zorggeld uitgeven. Bronnen melden aan De Telegraaf dat een nieuw akkoord daarover tussen artsen, patiënten, verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid ophanden is.

Edith Schippers

Edith Schippers

Het nieuwe akkoord is nodig, omdat het oude dit jaar afloopt. Zonder een akkoord zouden zorgkosten veel harder omhoogschieten. Vijf jaar geleden sprak minister Schippers (Volksgezondheid) met de sector af dat de groei van de zorguitgaven zou worden begrensd. Die afspraken voorkwamen een stevige ingreep in het basispakket.

De afgelopen jaren gold voor ziekenhuiszorg een plafond van maximaal 1 procent volumegroei. Dat werd met moeite geslikt door zorginstellingen, omdat kosten aan dure medicijnen en nieuwe technologieën sneller oplopen. Bovendien vergrijst de bevolking.

Ingewijden melden nu dat er voor het jaar 2018 wordt gesproken over 1,3 procent uitgavengroei voor de curatieve zorg, maar een percentage van 1,6 procent ligt ook nog op tafel. Mogelijk komen de onderhandelaars eind deze week al tot overeenstemming.

De zorgkosten zitten al jaren in de lift, maar mede door de zorgakkoorden van minister Schippers is die groei niet langer ongebreideld. In het recente verleden stegen de uitgaven jaarlijks met zo’n 6 tot 7 procent. De Algemene Rekenkamer concludeerde recent dat de zorgkosten inmiddels ’beheersbaar’ zijn geworden.

De overheid steekt, op sociale zekerheid na, het meeste geld in de zorg. Het gaat om een bedrag van iets minder dan 75 miljard euro.

Het akkoord dat in de pijplijn zit, geldt slechts voor het jaar 2018. Het is aan een nieuw kabinet om langetermijnafspraken te maken. Anders gaat driekwart van extra collectieve uitgaven door economische groei direct op aan zorgkosten.

Ziekenhuizen, specialisten, patiënten en verzekeraars hopen dat de nieuwe zorgminister met de sector plannen gaat maken voor deregulering, efficiënter behandelen en meer behandelen bij de huisarts of bij mensen thuis.