Nieuws/Binnenland
1313087
Binnenland

Vooral Albanezen gevonden in containers en laadbakken

Illegalen proberen het via Rotterdam

ROTTERDAM - De Rotterdamse haven heeft een groeiende aantrekkingskracht op illegalen die via de veerdiensten naar Groot-Brittannië proberen te reizen.

Vorig jaar zijn 509 vreemdelingen aangetroffen die via een van de vijf veerdiensten de oversteek wilden maken, blijkt uit een brief die burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdag aan de gemeenteraad heeft gezonden. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren.

Het zijn volgens de cijfers vooral Albanezen die proberen in containers, laadbakken en trailers te klimmen. Zij worden uitgewezen naar het land van herkomst.

De veerdiensten van Stena Line (349) en P&O Ferries (133) hebben het meeste last van pogingen van illegalen om aan boord van de schepen te komen.

Volgens Aboutaleb is de kans op een succesvolle oversteek klein. Door ingezette maatregelen van Koninklijke Marechaussee, politie, gemeente en andere partijen wordt 78 procent van hen al in Nederland aangetroffen.

Niet uit Calais

De zogenoemde inklimmers bij de veerdiensten blijken niet vanuit Calais te komen, de Franse havenstad waar in het najaar een groot illegalenkamp werd ontruimd.

Stena Line investeert volgens Aboutaleb voortdurend in beveiliging, onder meer door de plaatsing van beter en hoger hekwerk.

Door Europese wetgeving gaat de marechaussee in de loop van 2017 over tot het scannen van alle reisdocumenten van passagiers en vrachtwagenchauffeurs. Stena Line heeft volgens Aboutaleb zorgen over de huidige faciliteiten en beschikbare menskracht bij de marechaussee.

Stena Line zegt in een reactie dat die maatregel ervoor kan zorgen dat passagiers voortaan eerder aanwezig moeten zijn dan de gebruikelijke 45 tot 60 minuten voor vertrek.