Nieuws/Binnenland
1313092
Binnenland

Ontvoering Insiya professioneel voorbereid

AMSTERDAM - De ontvoering van de 2-jarige peuter Insiya uit de woning van haar oma in Amsterdam, is maandenlang zeer professioneel en in detail voorbereid.

Dat zei officier van justitie Maaike van Kampen vanmorgen tijdens een eerste pro forma-zitting in de rechtbank van Amsterdam, tegen twee verdachten. Het gaat om de 59-jarige Frederik S. die vlak over de grens in Duitsland woont, en de Amerikaan Robert B. (47).

Het OM heeft in totaal acht verdachten op de korrel, van wie er nu twee vast zitten. Ook de vader van Insiya en zijn neef gelden als verdachten. Het meisje verblijft nu vrijwel zeker in India. Nederland en India hebben een uitleveringsverdrag, maar de kans dat de vader van Insiya wordt uitgeleverd is heel klein.

Van de twee verdachten die vast zitten, was alleen Robert B. aanwezig. Hij was de man die door de tante van Insiya en een buurman tegen de grond werd gewerkt tijdens de ontvoering. Ze konden niet voorkomen dat het meisje werd meegenomen. De man die de vluchtauto bestuurde zit niet vast, maar moet later wel terechtstaan.

Frederik S. vervulde een coördinerende en adviserende rol bij de ontvoering. Volgens zijn advocate Dekens dacht S. dat hij daar goed aan deed. De vader van Insiya vertelde hem dat de moeder het kind enkele maanden ervoor bij hem had weggehaald. Dekens: „Hij was overtuigd van de oprechte liefde van de man voor zijn kind.”

De twee verdachten blijven langer in de cel, besliste de rechter.

 

Lees ook: Moeder Insiya verbijsterd over leugens vader (premium)