Nieuws
1313114
Nieuws

Sterkste groei Duitse economie sinds 2011

BERLIJN (AFN) - De Duitse economie is in 2016 met 1,9 procent gegroeid en realiseerde daarmee de sterkste vooruitgang in vijf jaar. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau donderdag op basis van een eerste schatting.

In 2015 kwam de groei van de grootste economie van Europa nog uit op 1,7 procent. Economen hadden in doorsnee verwacht dat de Duitse economie vorig jaar met 1,8 procent in omvang zou toenemen.

De economie van onze oosterburen profiteert vooral van de sterkere consumentenbestedingen en gestegen overheidsuitgaven en de dalende werkloosheid. Daarnaast deed ook de bouwsector het erg goed.

Overschot begroting

Verder werd bekend dat Duitsland vorig jaar een begrotingsoverschot wist te realiseren van 0,6 procent van het bruto binnenlands product, ofwel 19,2 miljard euro. Het is het derde jaar op rij dat Duitsland een overschot op de begroting heeft.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski is de Duitse economie in 2016 meer robuust gebleken dan door velen was gedacht, ondanks de vele risico's zoals de brexit. Hij verwacht dat de binnenlandse vraag ook dit jaar de belangrijkste groeimotor zal zijn voor de economie van de Bondsrepubliek.