Nieuws/Binnenland
131312
Binnenland

Bayern München zoveelste slachtoffer falende arbiters

’Videoscheids onmisbaar’

— Duitsland siddert na van woede. In de eerste 24 uur na de uitschakeling van Bayern München door Real Madrid in het miljoenenbal dat Champions League heet, vielen spelers en top van een van ’s werelds grootste clubs massaal over de blunderende arbitrage in het kwartfinaleduel heen. De roep om het invoeren van de videoscheidsrechter klinkt luider dan ooit.

Als Carlo Ancelotti ooit hoort dat in Nederland vanaf de achtste finale van de KNVB-beker met de geringste financiële belangen wél gebruik wordt gemaakt van een videoreferee, loopt de robuuste Italiaanse toptrainer van Bayern de muren van zijn kantoor er waarschijnlijk uit. Hij riep gisteren om het hardst om de inzet van deze vorm van arbitrale hulp, die door de vorige UEFA-baas en voormalig Frans topspeler Michel Platini jarenlang is tegengehouden.

Ancelotti is in zijn decennialange loopbaan altijd ’in every inch a gentleman’ geweest. Maar na de uitschakeling van Bayern bij Real Madrid, door toedoen van de Hongaarse arbiter Viktor Kassai en zijn vijf (!) assistenten, gaf hij het zestal verbaal een schop onder hun achterste. „Zo’n serie missers is onaanvaardbaar, ze hadden wel wat hulp van een videoarbiter kunnen gebruiken”, zei Ancelotti.

Waar Real Madrid-speler Casemiro liefst driemaal opzichtig werd gespaard voor zijn tweede gele prent, daar kreeg Bayern-middenvelder Arturo Vidal deze wél voor een geweldig uitgevoerde tackle op de bal. De Portugese wereldster Cristiano Ronaldo wist tijdens het duel drie keer te scoren, maar stond daarbij tweemaal buitenspel, wat de Hongaren eveneens over het hoofd zagen. Het is niet de eerste keer dat scheidsrechters op het allerhoogste niveau pokeren met de miljoenen van clubs.

Bayern München is door het niet bereiken van de volgende ronde alleen al tientallen miljoenen euro’s door de neus geboord. „Een videoreferee is op dit niveau absoluut noodzakelijk, het is de grootste entertainment- én een miljardenindustrie”, zegt de Nederlandse oud-toparbiter Mario van der Ende. „Alleen al in de kwartfinales van deze editie van de Champions League zaten twaalf momenten waarbij een ’videoref’ voor een heel andere wedstrijd had gezorgd. Bij de 3-2 van Ronaldo loopt de grensrechter vijf meter achter de situatie. Dat is fysiek, maar zonder vangnet zoals een videoscheids blijf je in het voetbal achter dit soort situaties aanhobbelen.”

Hoe kan het nu zo zijn dat in Nederland bij FC Utrecht-SC Cambuur een videoref actief is, maar niet op het allerhoogste niveau bij Real Madrid-Bayern München? Dat komt omdat de toepassing van de videoref nog in de experimentele fase zit. Inmiddels is er wel een langgerekt plan uitgestippeld dat de invoering langzaam definitief moet maken.

„Wij zijn voorloper met het gebruik van de videoref op het hoogste niveau”, zegt een woordvoerder van de KNVB. „Dat hoort allemaal bij de zogenoemde trialperiode. Er wordt komende zomer ook getest bij het WK onder 20 jaar – daar zullen Björn Kuipers als scheidsrechter en Danny Makkelie als videoref actief zijn – en bij de Confederaties Cup in Rusland. In het najaar is het systeem actief bij het WK voor clubteams en het streven is om de videoref op het volledige WK van 2018 in te zetten. De kans is groot dat het met ingang van het seizoen 2018/19 wordt ingezet in de Eredivisie en bij de Champions League.”

De kans dat dit proces wordt versneld, lijkt uitgesloten. Hoewel Marco van Basten als FIFA-man liefst morgen alles wil invoeren, houden de spelregelbazen dit tegen. „De spelregelcommissie IFAB heeft een heel duidelijke lijn uitgezet”, weten ze bij de KNVB. „Je zag het met de doellijntechnologie, het duurde jaren voordat die werd doorgevoerd.”

Zo kan het dus zijn dat de grootste Europese clubs nog jaren miljoenenbedragen uit hun handen zien glippen door toedoen van een zestal incapabele arbiters zoals dinsdagavond in Madrid.

<h2>Flagrante fluit-flaters</h2>

In het verleden maakten scheidsrechters vaker cruciale fouten in de Champions League. Ook in de onderstaande duels werd clubs de kans op de grootste hoofdprijs in het Europese clubvoetbal en miljoenen euro’s ontnomen.

Chelsea-FC Barcelona, halve finale 2008/09

scheidsrechter: Tom Henning Øvrebø (Noo)

FC Barcelona maakte in de 93e minuut de beslissende 1-1 en ging naar de finale. De Noorse arbiter was zó op de hand van de Catalanen geweest dat de spelers van coach Guus Hiddink door het lint gingen.

FC Barcelona-Internazionale, halve finale 2009/10

scheidsrechter: Frank de Bleeckere (Bel)

Een jaar later stond Barcelona aan de andere zijde. Het kwam één goal tekort tegen het Inter van Wesley Sneijder, doordat in de blessuretijd een goal van Bojan onterecht werd afgekeurd wegens buitenspel.

FC Barcelona-Paris Saint-Germain, achtste finale 2016/17

scheidsrechter: Deniz Aytekin (Dui)

Frankrijk was woedend over het ’wonder van Barça’ (6-1 winst), omdat de Turks-Duitse arbiter PSG onder meer twee strafschoppen onthield voor eerst hands en later een overtreding van Javier Mascherano.

FC Barcelona-AC Milan, kwartfinale 2010/11

scheidsrechter: Björn Kuipers (Nld)

Björn Kuipers gaf Barcelona een discutabele strafschop (voor een overtreding terwijl het spel nog niet was hervat), waardoor de Italianen geen kans meer hadden en massaal over de Nederlander heen vielen.

Ajax-Real Madrid, groepsfase 2011/12

scheidsrechter: Manuel

de Sousa (Por)

Ajax kwam door de ’knipoog-Kroaat’ die met Dinamo Zagreb – opzettelijk of niet – met 1-7 verloor van Olympique Lyon geen ronde verder. Op doelsaldo. Dat kwam mede doordat bij Ajax zelf tegen Real Madrid twee zuivere goals onterecht werden afgekeurd wegens buitenspel.

</div>