Nieuws/Binnenland

Voorwoord Stans van Egmond – een hart onder de riem

TMG Natives

Trombose komt vaker voor dan je denkt, alleen veel mensen weten niet hoe ze het kunnen herkennen. Daarom vraagt de Trombosestichting vandaag, op Wereld Trombose Dag, aandacht voor de aandoening. Trombosestichting-directeur Stans van Egmond vertelt hoe de stichting dat doet.

TMG Natives

“Elke dag krijgen maar liefst 109 mensen een trombose. Toch is het een relatief onbekende ziekte. Zelf wist ik tot voor kort ook niet zo veel over trombose. Sinds ik bij de Trombosestichting werk, delen mensen hun ervaringen over de aandoening met mij. Daardoor weet ik intussen dat trombose veel vaker voorkomt dan je denkt, en echt niet alleen bij oude mensen. Neem een vriend van mij, een sportieve vijftiger die als het even kon op de racefiets stapte. Tot hij zijn been brak en van het ene op het andere moment stilzat. Nadat hij was hersteld en weer ging wielrennen, merkte hij dat zijn conditie juist achteruitging. Hij was kortademig en stapte uiteindelijk met die klacht naar zijn huisarts. Pas toen er na wat onderzoeken een hartfoto werd gemaakt, zagen artsen per toeval een zwart plekje op zijn long. Hij bleek een longembolie te hebben als gevolg van een trombosebeen. De trombose in zijn been was ontstaan toen hij zijn onderbeen niet kon bewegen vanwege dat gebroken been, maar intussen was hij bijna een jaar verder. Die link was dus niet zo snel gelegd. Hij had waarschijnlijk een trombose in zijn been die nooit is ontdekt. Dat is vaak het probleem: de symptomen van trombose zijn niet altijd heel duidelijk, waardoor het even kan duren voordat de diagnose wordt gesteld. Maar in die tussentijd kan het flink misgaan. Die vriend van mij had geluk, maar er zijn mensen die overlijden aan de gevolgen van trombose of er blijvende beschadigingen aan hun lijf aan overhouden. Neem bijvoorbeeld de mensen met een longembolie: sommige mensen overlijden hier zelfs aan. Veel mensen weten niet waar ze op moeten letten, terwijl bij het vroegtijdig vaststellen van de diagnose vaak een goede be- handeling mogelijk is. Dat is ook de reden dat we op Wereld Trombose Dag aandacht vragen voor trombose. Met deze special willen we patiënten een hart onder de riem steken en tegelijkertijd mensen voorlichten. Wist je bijvoorbeeld dat je na een operatie een verhoogd risico hebt op trombose? Of dat twee miljoen Nederlanders bloedverdunners gebruiken tegen trombose?

Het is zó belangrijk dat mensen de symptomen leren herkennen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat er iets aan te doen is zonder dat je de rest van je leven met soms ernstige gevolgen kampt. In deze krant lees je daarom alles over de symptomen, vormen van behandeling en gevolgen van trombose. En ben je vanochtend in de buurt van het Museumplein in Amsterdam? Kom dan even een kijkje nemen bij het evenement dat we daar organiseren. Alles om trombose op de kaart te krijgen!”

Stans van Egmond

Directeur Trombosestichting